Αρχική Υγεία Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία στην Ελλάδα

Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία στην Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε μεταξύ άλλων, για το πότε θα έχουμε ανοσία στην Ελλάδα. “Αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ελλάδα μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2021, θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ.Φιλίππου, από την στιγμή που θα εμβολιαστεί ο πρώτος θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποκτήσει ανοσία. Άρα αν υλοποιηθεί το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού μέσα στο 1ο εξάμηνο θεωρητικά συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι. Άρα μεσολαβούν πολλοί μήνες.

Πως θα διανεμηθεί το εμβόλιο

Αναφορικά με την διαδικασία έγκρισης του εμβολίου ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως η έγκριση είναι μια κεντρική διαδικασία από τον EMA. Στην συνέχεια έρχεται στους εθνικούς οργανισμούς της κάθε χώρας που καθορίζεται ο τρόπος διάθεσης. Δηλαδή που θα πάει και με ποιους τρόπους θα διανεμηθεί. Τέλος, καθορίζονται οι συνθήκες ιδιαίτεροι περιορισμοί που θέτει κάθε χώρα.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο ΕΟΦ είναι έτοιμος. «Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καιρό. Δεν γίνεται τώρα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Ήδη γνωρίζουμε ότι από το τέλος του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την έγκριση από τον EMA οπότε εντός 24 ωρών στους μηχανισμούς θα βρίσκονται όσοι πρέπει να είναι – ακόμη και αν είναι Πρωτοχρονιά – για να ληφθεί τάχιστα η απόφαση για τον τρόπο διάθεσης».

Πότε θα ληφθεί η απόφαση του εμβολίου στην Ελλάδα

Σχετικά με το πότε θα ληφθεί η απόφαση και θα διατεθεί στην Ελλάδα ο κ. Φιλίππου υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρείται ότι το 3ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ληφθεί η απόφαση – η έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου διευκρινίζοντας πως αυτό θα είναι το πρώτο της Pfizer και πως θα ακολουθήσουν και άλλα.

Από την στιγμή που θα γίνει αυτό, θα χρειαστεί μια δυο μέρες για να γίνει η διαδικασία και σε εθνικό επίπεδο πρόσθεσε ο ίδιος. Στην συνέχεια δήλωσε ότι ο εμβολιασμός  αναμένεται να γίνει το πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου».

Σχετικά με το αν το εμβόλιο είναι ασφαλές ο ίδιος δήλωσε πως η έγκριση δεν είναι μια απλή διαδικασία. Γι’αυτό ο EMA έχει καθυστερήσει. «O EMA είναι ένα σχολαστικός οργανισμός σε θέματα ασφάλειας. Πρωτίστως ενδιαφέρει το εμβόλιο να είναι ασφαλές και αυτό θα διασφαλίσει ο EMA».