Αρχική Υγεία Πότε καταργείται η συνταγογράφηση φαρμάκων από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους

Πότε καταργείται η συνταγογράφηση φαρμάκων από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παράταση ενός επιπλέον μήνα έδωσε το υπουργείο Υγείας, στην εφαρμογή του νόμου για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών από ιδιώτες γιατρούς.

Έτσι, όχι από την 1η Μαΐου, αλλά από την 1η Ιουνίου, συνταγές για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις θα δίνονται μόνο από γιατρούς του δημοσίου σε δομές του κράτους. Ποιες είναι οι εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος και ποιες κατηγορίες ασθενών θα μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν τις συνταγές τους και από ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, από την 1η Ιουνίου η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο σε υγειονομικές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του δημοσίου (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΤΟΜΥ, Πολυϊατρεία).

Η εφαρμογή του μέτρου είχε ανακοινωθεί από τον προηγούμενο μήνα. Όμως, εξαιτίας σωρείας διαμαρτυριών από φορείς και σωματεία ασθενών για την ανάγκη εξαιρέσεων από το νόμο σε ορισμένες κατηγορίες παθήσεων, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση.

Έτσι, μετά από εξέταση του δίκαιου αιτήματος των ασθενών οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες αποφάσισαν να εξαιρέσουν από τον γενικό κανόνα:

– παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών,

– αιμοκαθαιρόμενους και

– άτομα με βαριές αναπηρίες

“Μέχρι να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τις εν λόγω εξαιρέσεις, οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση τους”, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους:

“Η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου”.