Πώς τοποθετούμε σωστά τις αλυσίδες χιονιού στις ρόδες του αυτοκινήτου, ποιο είναι το πρόστιμο για τις αλυσίδες.

Χιόνια αναμένονται το Σαββατοκύριακο στη χώρας μας και έτσι πολλοί οδηγοί μπορεί να χρειαστούν να βάλουν αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους. Συγκεκριμένα, ο ρεπόρτερ της εκπομπής «Τώρα Μαζί» του OPEN Αναστάσης Ατζάμπος μίλησε με τον σύμβουλο οδικής ασφάλειας Χρήστο Γιαννούκα, για τον σωστό τρόπο, να τοποθετήσουμε τις αλυσίδες χιονιού στις ρόδες του αυτοκινήτου μας.

Αναλυτικά, ο ίδιος χρησιμοποίοησε συμβατικές αλυσίδες, που δεν ήταν πλεγμένες και είπε: «Κρατάω με το δεξί μου χέρι το κίτρινο χρώμα, που είναι ο οδηγός της αλυσίδας. Από μπροστά προς τα πίσω, πίσω από τον τροχό όπως βλέπουμε, περνάω την αλυσίδα από πίσω. Στη συνέχεια, πιάνω τις δύο άκρες στα συρματόσχοινα, τα ενώνω, δηλαδή τα ασφαλίζω, και όπως τα έχω ενώσει, έρχομαι και ασφαλίζω τα σημεία ένωσης, στην εγκοπή, στο κόκκινο χρώμα».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Σπρώχνω προς τα πίσω το συρματόσχοινο, έτσι ώστε η αλυσίδα να αγκαλιάσει τον τροχό. Σφίγγω καλά, να μην ακουμπάει η καστάνια στο ελαστικό για να μην το φθείρει. Περνάω μέσα από τον κρίκο τον προεγκατήρα και αντιδιαμετρικά ασφαλίζω. Στη συνέχεια, κινούμε το αυτοκίνητο για 20-30 μέτρα, τραβάμε καλά και μαζεύουμε τα μπόσικα που λέμε».

Τα οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με με χιονοαλυσίδες, ή κουβέρτες κ.λπ. Σε αντίθετη περίπτωση, σε περίπτωση ελέγχου, προβλέπεται πρόστιμο. Η χρήση τους είναι υποχρεωτική εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές, που προβλέπουν ότι οι καιρικές συνθήκες το επιβάλουν.

Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόστιμο είναι 80 ευρώ. Ειδικότερα, όπως ορίζεται σε ΦΕΚ, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ και αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις