Αρχική Οικονομία Πως θα λειτουργήσει η φορο-λοταρία – Έρχονται ισχυρά κίνητρα

Πως θα λειτουργήσει η φορο-λοταρία – Έρχονται ισχυρά κίνητρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην παροχή γενναίων κινήτρων προκειμένου να επεκταθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στην αγορά και την οικονομία οι πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Με τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, τα χρηματικά έπαθλα για τη φορο-λοταρία δεν θα είναι μόνο αφορολόγητα, αλλά θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με οποιεσδήποτε οφειλές του τυχερού φορολογούμενου προς το Δημόσιο.

Η σχετική τροπολογία δείχνει ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία και η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη διενέργεια της φορο-λοταρίας, της οποίας η πρώτη κλήρωση αναμένεται να γίνει τέλη Οκτωβρίου βάσει των συναλλαγών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φορο-λοταρίαθα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

– Για κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως της πηγής του εισοδήματός τους, με χρεωστική η πιστωτική κάρτα θα λαμβάνουν ηλεκτρονικούς λαχνούς.

– Ο αριθμός των λαχνών που θα δίνεται για κάθε συναλλαγή θα σχετίζεται με την αξία της συναλλαγής προκειμένου να δίνεται ουσιαστικό κίνητρο για τη χρήση της κάρτας για κάθε συναλλαγή ακόμη και μια μερικά ευρώ.

– Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της συναλλαγής θα μειώνεται αναλογικά ο αριθμός των λαχνών που θα δίνεται. Έτσι αν για παράδειγμα σε μια συναλλαγή πέντε ευρώ δίνονται στον φορολογούμενο 2 λαχνοί, σε μια συναλλαγή 10 ευρώ θα δίνονται τρεις λαχνοί, σε συναλλαγή 20 ευρώ θα δίνονται 4 λαχνοί, κ.ο.κ.

– Στο τέλος κάθε μήνα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ θα λαμβάνει από τις τράπεζες τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν και θα προχωρά στην ηλεκτρονική κλήρωση.

– Κάθε μήνα μέσω της κλήρωσης θα μοιράζεται το ποσό του 1 εκατ. ευρώ σε χίλιους τυχερούς φορολογούμενους. Καθένας θα λαμβάνει 1.000 ευρώ το οποίο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση για την επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το ετήσιο ποσό που θα μοιράζεται στους τυχερούς θα είναι 12 εκατ. ευρώ.

– Για το ποσό που δεν έχει δοθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο και ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ αναμένεται να γίνουν πολλαπλές κληρώσεις έως το τέλος του έτους και να διατεθεί και αυτό στους φορολογούμενους.