Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Πώς ορίζεται η «λίστα προτεραιότητας» στα χειρουργεία με το νέο νομοσχέδιο

Πώς ορίζεται η «λίστα προτεραιότητας» στα χειρουργεία και τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

Η λίστα θα καταρτίζεται με «αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς»

Μία ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων προωθεί για όλα τα νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην παρακάμπτεται η σειρά προτεραιότητας. Με βάση τα όσα προβλέπονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η νέα ενιαία λίστα θα είναι υπό την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που εκτός των άλλων χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει να ψηφιοποιήσει όλα τα δεδομένα των χειρουργείων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και να ορίζει τις δικλείδες ασφαλείας σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας.

Πώς θα γίνεται η παρακολούθηση

Συγκεκριμένα η ΗΔΙΚΑ θα εντάσσει τους ασθενείς στην ενιαία λίστα «κατόπιν ιατρικώς τεκμηριωμένης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή, από ειδικευμένους ιατρούς, και επιφορτίζονται με όλες τις υποχρεώσεις που θέτουν για τον εκτελούντα την επεξεργασία».

Η λίστα θα καταρτίζεται με «αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς».

Η αξιολόγηση θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης όταν θα εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Τα «παραθυράκια» της παράκαμψης

Από την Ενιαία Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Τα νοσοκομεία υποχρεούνται να δηλώνουν σε υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία που διενεργούνται.

Πάντως και με την ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων, η προτεραιότητα μπορεί και πάλι να παρακαμφθεί αφού κατά τη συνήθη τακτική, οι γιατροί που θέλουν να προωθήσουν τους δικούς τους ασθενείς πρώτους στη σειρά, επικαλούνται επείγοντα ζητήματα υγείας για τα οποία ουδείς μπορεί να τους φέρει αντίρρηση.

Άλλωστε επιχειρηματολογούν με ιατρικούς όρους που δεν αμφισβητούνται εύκολα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι παλαιότερες λίστες χειρουργείων που διαθέτει κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, περιλαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς που είναι σε αναμονή για νυστέρι. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εντολή στους Διοικητές Νοσοκομείων να ξεκαθαρίσουν τα ονόματα για να διαπιστωθεί εάν οι ασθενείς είναι ακόμη σε ανάγκη για επέμβαση ή έχουν χειρουργηθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ουδείς φαίνεται να έχει ασχοληθεί.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Νορβηγία αποθηκεύει σιτηρά – Προετοιμάζεται για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρόσφατη πανδημία, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος...

Πρόσκληση Ζαχαράκη για το πρόγραμμα «Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025»

Πρόσκληση στους Δήμους έκανε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη για...

Πατέρας 15χρονου: Ξέρω ότι είναι ομοφυλόφιλος 3 χρόνια – Τσακωθήκαμε για άλλο λόγο

Ο πατέρας του 15χρονου ομοφυλόφιλου που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε άγρια τον γιο...

Εντοπίστηκε νεκρός πρώην δήμαρχος Πάργας

Νεκρός εντοπίστηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Λούτσας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Το μυστικό της μακροζωίας από την Ικαρία – Τι τρώνε και ζουν 100 χρόνια

Η Ικαρία, ένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι γνωστή για τη μακροζωία των κατοίκων της, οι οποίοι συχνά ζουν πέραν των 100...

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Η Λιστερίωση είναι ένα τροφιμογενές νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes, ένα αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο. Η νόσος είναι γνωστή για τη...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα...

Ιαπωνία: Τεχνητό δέρμα με ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα για πρόσωπα ρομπότ

Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν ένα ρομποτικό πρόσωπο με δέρμα που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο από ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cell...