Αρχική Περιφέρειες Πόρους ανάλογα με την προσφορά των νησιών στα δημόσια έσοδα, ζητά η...

Πόρους ανάλογα με την προσφορά των νησιών στα δημόσια έσοδα, ζητά η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πόρους ανάλογα με την προσφορά των νησιών στα δημόσια έσοδα διεκδικεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που απέστειλε ήδη τη σχετική πρόταση στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτείνει τη ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία κατανομής των κεντρικών πόρων στις Περιφέρειες στις χώρας, με σκοπό την αποκατάσταση της ισονομίας που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τεράστια μεταρρύθμιση για τη χώρα.

Η πρόταση, την οποία ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, κατέθεσε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εδράζεται στη λογική ότι είναι δίκαιο και αυτονόητο, κάθε περιοχή της χώρας να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση το ποσοστό που συμμετέχει και στην συγκέντρωση των πόρων αυτών στα ταμεία του κράτους, επισημαίνοντας: «Φορολογική εξίσωση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν μπορεί να μην συνεπάγεται, επιτέλους, και συμμετοχή των νησιών μας στους πόρους που τους κατανέμονται, σε ποσοστό ευθέως ανάλογο με το ποσοστό που συμμετέχουν και στα δημόσια έσοδα. Αυτό μόνο συνιστά ισότητα, αυτό μόνο αποδίδει δικαιοσύνη, αυτό μόνο κτίζει συμπαγή φορολογική συνείδηση, αυτό μόνο επιβραβεύει το αποτέλεσμα και την επιτυχία».

Η πρόταση του περιφερειάρχη κατατίθεται ενόψει της επικείμενης κατάργησης, από 1ης Ιανουαρίου 2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου όπου εξακολουθεί να ισχύει. Επ’ αυτού, ο κ. Χατζημάρκος ζητά από την κυβέρνηση να αιτηθεί από τους θεσμούς τουλάχιστον τη χρονική επέκταση της αναστολής κατάργησης, δεδομένου ότι οι συνθήκες που την επέβαλαν, συνεχίζουν να υφίστανται, και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οριστική αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει τα νησιά.

Ο περιφερειάρχης αναδεικνύει το έλλειμμα της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τη νησιωτικότητα, σε βαθμό που να απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των νησιών, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης των νησιών στην κοινή γνώμη της χώρας, ούτως ώστε να διαμορφωθεί το απαιτούμενο άλλοθι για την φοροεπιδρομή των τελευταίων χρόνων.