Μια μεγάλη ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 400,000 υγιείς ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της τακτικής χρήσης πολυβιταμινών και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου.

Πολλοί ενήλικες στις ΗΠΑ λαμβάνουν πολυβιταμίνες ελπίζοντας να βελτιώσουν την υγεία τους, αλλά τα οφέλη και οι βλάβες της τακτικής χρήσης πολυβιταμινών παραμένουν ασαφή. Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από τρεις διαφορετικές μελέτες σε 390,124 ενήλικες για περισσότερα από 20 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν καθημερινά πολυβιταμίνες δεν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που δεν τις έπαιρναν. Δεν υπήρχαν επίσης διαφορές στον ρυθμό θνησιμότητας από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες.

Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για παράγοντες όπως εθνικότητα, εκπαίδευση και ποιότητα διατροφής. Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της εξέτασης της χρήσης πολυβιταμινών σε άλλες ομάδες, όπως αυτές με διατροφικές ελλείψεις ή σε σχέση με άλλες συνθήκες υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση. Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “JAMA Network Open”.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις