Αρχική Ασφάλιση Ποιοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις από το νέο έτος

Ποιοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις από το νέο έτος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά από 12 χρόνια περικοπών και στασιμότητας, οι συνταξιούχοι θα δουν από τα τέλη του 2022 το εισόδημά τους να αυξάνεται.

Με βάση όσα δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική, οι συντάξεις, από 1 Ιανουαρίου 2023, «ανοίγουν» για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Η αύξηση θα προκύψει με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και εκτιμάται πως θα είναι για όλους 5%-6%.

Ο νόμος

Ειδικότερα, ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση), προβλέπει τα εξής: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Πόσοι θα δουν αύξηση

Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 εως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη από την 01 Ιανουαρίου 2023. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορα ή εχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Αλλοι 250.000 θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορα, η οποία θα «ροκανιστεί» ολόκληρη και θα δουν λίγα παραπάνω χρήματα στη μηνιαία καταβολή.

Οσοι συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορα θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης, καθώς η αύξηση που δικαιουνται από 01 Ιανουαρίου 2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορα και δεν θα δουν αυξήσεις στην τσέπη. Υπολογίζεται πως πρόκειται για περίπου 650.000 συνταξιούχους που έχουν «μεγάλη» προσωπική διαφορα και, τελικά, θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις και μηδενική πραγματική αύξηση στην τσέπη.

Συνταξιούχοι τριών κατηγοριών

Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα, δημιουργούνται 3 ταχύτητες συνταξιούχων:

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και μηδενική προσωπική διαφορά:

Με αύξηση 6% θα λάβει αύξηση 60 ευρώ, υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι.

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά 100 ευρώ:

Με αύξηση 6% δεν θα λάβει αύξηση στην τσέπη, αλλά η προσωπική του διαφορά θα μειωθεί στα 40 ευρώ. Έτσι το 2024 θα είναι πιο κοντά στο να λάβει αύξηση στην τσέπη. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 650.000 συνταξιούχοι.

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ και προσωπική διαφορά 30 ευρώ:

Με αύξηση 6% δικαιούται αύξηση 42 ευρώ. Θα λάβει αύξηση στην τσέπη 12 ευρώ και θα μηδενιστεί η προσωπική του διαφορά. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκονται περίπου 250.000 συνταξιούχοι.
Οι αυξήσεις θα δίνονται πλέον σύμφωνα με το νόμο κάθε χρόνο με την εξής φόρμουλα:

Το ποσοστό της αύξησης προκύπτει κατά 50% από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ και κατά 50% από την αύξηση του ΔΤΚ (πληθωρισμός) του προηγούμενου έτους.