Αρχική Απεργίες ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη και συγκέντρωση του ΥΠΕΣ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη και συγκέντρωση του ΥΠΕΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης(Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) προκήρυξε για το σύνολο του προσωπικού των Ο.Τ.Α., Πανελλαδική Στάσης Εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως και τις 11:00 ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Πανελλαδική στάση εργασίας για την Τετάρτη από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προκηρύσσει  ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Παράλληλα  τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου έχουν προγραμματισθεί σε όλους τους χώρους εργασίας ανοιχτές συγκεντρώσεις των εργαζομένων με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν το ξεπούλημα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων της.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών με αίτημα, τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

«Ο κ. Θεοδωρικάκος αρνείται συστηματικά να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας εκ των μεγαλύτερων Ομοσπονδιών του Δημοσίου και να συζητήσει αλλά και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.  Απαξιώνει ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση που υπηρετεί τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και με κίνδυνο τη ζωή τους κράτησαν τις πόλεις καθαρές και υγιείς, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού.  Ο κ. Θεοδωρικάκος ψέλλισε ένα τυπικό ευχαριστώ, αλλά την ίδια στιγμή, ο ίδιος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω της πανδημίας προώθησαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, ψηφίζοντας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που ουσιαστικά λειτουργούν ως προάγγελος του ξεπουλήματος των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α και της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος συνδυαστικά με μία σειρά Νομοθετικών διατάξεων που είχαν ψηφιστεί λίγο πριν» τονίζει σε ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πρόθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να του τεθούν, μεταξύ άλλων, τέσσερα (4) βασικά ζητήματα:

  • Η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (Άρθρο 178) είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών λόγω των εκτάκτων μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού.
  • Οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η διατήρηση τόσο του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), όσο και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όσους σήμερα το λαμβάνουν και η επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν.
  • Η άμεση κατάργηση της απαράδεκτης και σκανδαλώδους διάταξης που επιτρέπει ένας Δήμος να ενοικιάζει τον μηχανολογικό του εξοπλισμό σε εργολάβους για να τους αναθέτουν υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα κ.λπ.).