Αναπροσαρμογή στο επιχειρησιακό σχέδιο «Ελευθερία», όπως ονομάζεται η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, φέρνει η σημαντική μείωση στα αριθμητικά μεγέθη της πρώτης παρτίδας εμβολίων που θα παραλάβει και η χώρα μας.
Σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε. Άρα υπάρχει εδώ ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα, με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής, από τα συμβόλαια προαγοράς, να οδηγεί σε μικρότερο αριθμό εμβολίων».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η ποσότητα των δόσεων που θα παραληφθούν από τη χώρα μας θα ξεπεράσει τις 300.000.
Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η ελάττωση των ποσοτήτων που θα διανεμηθούν οφείλεται στην αντίστοιχη μείωση των δόσεων που θα μπουν στην πρώτη φάση στην πανευρωπαϊκή αλυσίδα.
«Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια, φαίνεται ότι θα είναι 40% λιγότερα, από αυτά που ήταν αρχικά στο σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο…», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε ένα πάρα πολύ δυναμικό φαινόμενο είναι πρωτοφανής αυτή η κατάσταση την οποία ζούμε επομένως ένα σχέδιο το οποίο εκπονείται στην αρχή, μπορεί να επιδέχεται μεταβολών, για αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός για τον Ιανουάριο. Δεν θα ήθελα να πω για μετά τι θα συμβεί. Καταλαβαίνω ότι θα είναι ένα νούμερο κάτι παραπάνω από 300.000».
Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα σε αναγκαστικές εξειδικεύσεις του ελληνικού σχεδίου
«Η δική μας προσπάθεια περιλαμβάνει καταρχάς την προτεραιοποίηση. Περιλαμβάνει τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα. Και το πολύ κρίσιμο να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες, όπου θα βρίσκονται οι ειδικοί καταψύκτες στα εμβολιαστικά κέντρα», είπε ο κύριος Πέτσας.
Υπογράμμισε δε: «Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο. Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια. Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά, και από τον Φεβρουάριο και μετά να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς».