Αρχική Υπουργεία Πέτσας: Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή Χριστουγέννων θα τον σταματήσει...

Πέτσας: Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η ΕΛΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Με εξαίρεση τους εργαζόμενους, όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», τόνισε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, πρόσθεσε ότι «αν κάποιος είναι με την οικογένειά του μέσα στο αυτοκίνητο και πηγαίνει αλλού, να ξέρει πως το πρόστιμο θα είναι βαρύ», τονίζοντας ότι αυτό θα είναι κριτήριο και για την Πρωτοχρονιά.

Τις γιορτές σχεδιάζονται περισσότεροι έλεγχοί, είπε ο κ. Πέτσας, διότι όπως επεσήμανε, «Η εικόνα είναι καλύτερη τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε αυτό». Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις μόνο για την παραμονή και ανήμερα τα χριστούγεννα και την  Πρωτοχρονιά, ο κ. Πέτσας είπε πως οι πολίτες μπορούν να κινηθούν με τον κωδικό 6.

Επίσης, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown σε περίπτωση που  ο κορωνοϊός «ξεφύγει ξανά». Όσον αφορά τις περιοχές αυξημένου ιικού φορτίου και τη πιθανότητα άρσης του lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι  μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 θα ακολουθηθούν τα γενικά μέτρα και αργότερα θα εξεταστεί η φάση της σταδιακής απελευθέρωσης  για ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Το «ράλι» των εταιρειών για το εμβόλιο

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν είναι ικανοποιητικός αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εμβολίων, είναι ωστόσο αυτός που είναι σίγουρος, ενώ πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Διευκρίνισε επίσης ότι είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους. Το μεγάλο στοίχημα όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Πέτσας, είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, ο οποίος και θα δοκιμαστεί σύντομα.

Σχετικά με τη διανομή του εμβολίου στις χώρες της ΕΕ, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που είχε πει να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό, ενώ διευκρίνησε ότι η ΕΕ καθυστερεί  σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Για τον λόγο τούτο, όπως είπε, θα πρέπει να επιταχύνει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πέτσας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι από τον Φεβρουάριο το κενό θα καλυφθεί.