Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Απειλεί με διαγραφές ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται γρήγορα μετά από αρκετά αιτήματα για εκλογή νέας ηγεσίας. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε σε ακινησία λόγω εσωτερικών αντιξοοτήτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τον πρώτο λόγο και οι προθέσεις του είναι θέμα ενδιαφέροντος για όλα τα μέρη. Οι εξελίξεις συμβαίνουν με την παρακολούθηση πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ: Ο Αλέξης Τσίπρας προσκαλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν αντί να ασχολούνται η μία με την άλλη με άσκοπες και ανώφελες εσωτερικές διαμάχες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στις συγκλίσεις του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, τις χαρακτηρίζει ως παράδειγμα για όλους μας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά αποφάσισε χθες το βράδυ να γίνει κοινή συνεδρίαση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στην (μικρή) αίθουσα Τύπου, στο ισόγειο της Χ. Τρικούπη, συγκεντρώνονται αύριο το μεσημέρι πάνω από 60 στελέχη, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Αναμένεται έντονη συζήτηση για τα εκλογικά αποτελέσματα σε αυτό το υβριδικό όργανο, το οποίο δεν προβλέπεται καταστατικά, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο, ο Ν. Ανδρουλάκης κερδίζει χρόνο και θα ανακοινώσει πραγματικά τις προθέσεις του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης διατηρεί ακόμα τον έλεγχο, παρά τις πιθανές απώλειες, στη συντριπτική πλειονότητα των οργάνων του ΠΑΣΟΚ (Κ.Ο., Πολιτικό Συμβούλιο, Κεντρική Επιτροπή). Ως εκ τούτου, αναγνωρίζεται ότι “θα γίνει ό,τι θέλει ο Ανδρουλάκης”, ακόμα και από τους αντιπάλους του.

Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώνονται διάφορα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει:

  • Επισπευδόντες: Πρωτοπόροι όπως ο Χάρης Δούκας, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Απόστολος Πάνας και άλλα στελέχη επιδιώκουν αποφάσεις για εκλογές εντός του 2024.
  • Μανώλης Χριστοδουλάκης: Προσεγγίζει το θέμα με προοπτική για διαδικασίες προς το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να διευκρινίσει τις προθέσεις του για την υποψηφιότητα.
  • Πολιτική Συζήτηση: Άλλα στελέχη προτείνουν πρώτα μια πολιτική συζήτηση στα όργανα του κόμματος, προκειμένου να καθοριστεί η κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, και έπειτα να γίνει εκλογή νέας ηγεσίας.
  • Έκτακτο Συνέδριο vs Διαρκές Συνέδριο: Υπάρχουν προτάσεις για διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου ή Διαρκούς Συνεδρίου (όπου δεν γίνεται εκλογή οργάνων), με διαφορετικές απόψεις και ανησυχίες για το πώς θα επηρεάσουν την εσωτερική συνοχή του κόμματος.

Το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει την τελική απόφαση, ενώ οι απόψεις του Χάρη Δούκα εκφράζουν την αποφασιστικότητα για εκλογές μέχρι το τέλος του 2024, αντιμετωπίζοντας τις τακτικές καθυστερήσεις με επιφύλαξη.

Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχίζει να απειλεί με διαγραφές βουλευτών που διαφωνούν μαζί του, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ. Αν και επιχειρεί να επιβάλει την ομοφωνία και να εξασφαλίσει τη στήριξη στην Κεντρική Επιτροπή, αντιμετωπίζει κριτική για την αυθαιρεσία των απειλών του.

Ο Χάρης Δούκας, από το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, έχει τονίσει ότι η διαφορετική άποψη είναι πλούτος και όχι τοξικότητα, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απάντησε ειρωνικά ότι δεν φοβάται τη διαγραφή, υποδεικνύοντας ότι αυτές οι απειλές αποτελούν έκφραση πολιτικής αδυναμίας.

Το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει διατάξεις για τη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής και τις συνέπειες των εσωτερικών αντιθέσεων. Ωστόσο, η χρήση των απειλών μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα, με κριτικούς να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ενδυναμώσει τις εσωκομματικές διχόνοιες περισσότερο παρά να τις επιλύσει.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος, διαθέτει διάφορα μέσα για τη συγκέντρωση μελών και για τη λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων και έκτακτων ή διαρκών συνεδριάσεων. Συγκεκριμένα:

  • Η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από έναν αρχικό αριθμό μελών, ο οποίος ενδεχομένως να επεκτείνεται με την πρόσκληση άλλων προσώπων, όπως ο υπεύθυνος Νεολαίας και πρόεδροι τριτοβάθμιων θεσμικών φορέων.
  • Κατά τις συνεδριάσεις για σοβαρά πολιτικά ή ειδικά θέματα, μπορεί να καλούνται επίσης γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών και εκπρόσωποι από κοινωνικούς εταίρους, παραγωγικές τάξεις, αυτοδιοίκηση και ειδικές κοινωνικές ομάδες.
  • Αυτή η πρακτική μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των συμμετεχόντων σε ένα συνέδριο, έως και τις 400 ή 500 παρευρισκόμενους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιθυμητή πλειοψηφία για την ψήφιση αποφάσεων.
  • Επιπλέον, υπάρχουν διατάξεις για τη σύγκληση έκτακτου ή διαρκούς συνεδρίου, με τη δυνατότητα να ζητηθεί από το ένα τρίτο των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή από άλλες ομάδες, ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη σοβαρότητα των θεμάτων.

Σε θέματα στρατηγικής σπουδαιότητας, είναι πιθανό να διεξαχθεί συνέλευση για στρατηγική συζήτηση. Η προσκληθείσα συνέλευση για στρατηγική συζήτηση προέρχεται από την κεντρική πολιτική επιτροπή, κατόπιν πρότασης του Προέδρου και της πολιτικής συνέλευσης. Η συνέλευση για στρατηγική συζήτηση αποφασίζει σχετικά με τη στρατηγική προσέγγιση του έτους, τις πρωτοβουλίες του οργανισμού και εκφράζεται για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Στη συνέλευση για στρατηγική συζήτηση συμμετέχουν:

  • Τα μέλη της κεντρικής επιτροπής.
  • Οι περιφερειαρχείς και οι αρχηγοί περιφερειακών ομάδων, οι οποίοι είναι μέλη ή υποστηρικτές του οργανισμού.
  • Οι δήμαρχοι και οι αρχηγοί δημοτικών ομάδων που είναι μέλη ή υποστηρικτές του οργανισμού.
  • Μέλη ή υποστηρικτές του οργανισμού, οι οποίοι είναι αρχηγοί σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές, επιστημονικές ένωσεις, επιμελητήρια και σε μεγάλες κοινωνικές κινήσεις (ΑΜΕΑ, εθελοντές, πολιτισμός κ.λπ.).
  • Οι νομαρχιακές επιτροπές.
  • Τα μέλη της γραμματείας νεολαίας του οργανισμού.

Η κεντρική πολιτική επιτροπή ή το πολιτικό συμβούλιο μπορεί να προσκαλέσει στη συνέλευση για στρατηγική συζήτηση μέλη ή/και υποστηρικτές, δίκτυα και οργανισμούς του οργανισμού, ανάλογα με τα θέματα της συνέλευσης.

Το άρθρο 22 του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ παρέχει μια διαδραστική προοπτική για τις αποφάσεις του Τακτικού Συνεδρίου, το οποίο συγκροτείται κάθε τέσσερα χρόνια, με την πιθανότητα επέκτασης της διάρκειάς του σε περίπτωση Έκτακτου Συνεδρίου μέσα στο 2024. Αν υπάρξει τέτοιο Έκτακτο Συνέδριο, το Τακτικό Συνέδριο θα αναβληθεί για το 2026 αντί για το προγραμματισμένο 2025.

Στην ακόλουθη δήλωση, γίνεται γνωστό ότι η εκλογή του προέδρου θα διεξαχθεί κάθε τέσσερα έτη. Μια τέτοια συνάφεια θα επισημανθεί από τους αναγνώστες, που σημαίνει ότι η εκλογή του προέδρου θα επιμηκυνθεί.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Φωτιά στην Πέτρου Ράλλη – Ξεκίνησε από μηχανάκι και επεκτάθηκε σε ΙΧ

Μια πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (1/7) σε...

Πειραματικό εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα χορηγήθηκε σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη

Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε...

Γαλλία: Σαφές μήνυμα Μπαρντελά – «Επιλέξτε εμένα ή… τους παράγοντες του χάους»

Το μήνυμα του προέδρου του ακροδεξιού κόμματος "Εθνική Συσπείρωση",...

Ενημερωτικό Δελτίο

Κapa Research: Ανάκαμψη πάνω από το 30% για ΝΔ, στο ναδίρ ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κapa Research, η ΝΔ δείχνει να αυξάνει τις δυνάμεις, ενώ στον αντίποδα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει...

Αχτσιόγλου: Αλλού συζητούν 4ημερη εργασία, εδώ έχουμε 6ήμερη

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου εναντίον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην επιβολή της 6ήμερης εργασίας ως μέρος μιας γενικότερης αντιεργατικής πολιτικής. Υπογραμμίζει ότι αυτή η...

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Επικίνδυνο το φετινό καλοκαίρι – Ευχαριστώ όλα τα στελέχη

Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την συνεδρίαση με αναφορά στις πυρκαγιές που ταλανίζουν τη χώρα μας. Επεσήμανε την κρίσιμη κατάσταση...

Έμφραγμα υπέστη o Αλέκος Φλαμπουράρης – Νοσηλεύεται σε ΜΕΘ

Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, νοσηλεύεται μετά από έμφραγμα ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης.  Ο κ. Φλαμπουράρης εισήχθη...