Σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας Έλληνας ασθενής υποβλήθηκε σε πειραματική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη της επανεμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα μετά από χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.

Το εν λόγω εμβόλιο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Moderna και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αναγνωρίζει τις μεταλλάξεις των καρκινικών κυττάρων. Η προσαρμοσμένη αυτή θεραπεία, που συνδυάζει εμβόλιο mRNA με ανοσοθεραπεία, εφαρμόζεται επίσης σε ασθενείς με μελάνωμα, με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να αυξηθούν οι πιθανότητες μη επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής στο ΑΠΘ, Σοφία Μπάκα, τονίζει ότι η επαναστατική αυτή θεραπεία αποτελεί ορόσημο στη μάχη κατά του καρκίνου, επιτρέποντας την εξατομίκευση της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς:

«Η θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο αποτελεί ορόσημο στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και γενικά του καρκίνου. Προσαρμόζοντας τα εμβόλια για κάθε ασθενή, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η νέα αυτή εξατομικευμένη, προσωποποιημένη θεραπεία στο κέντρο μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δίνεται επίσης και σε ασθενείς με χειρουργημένο μελάνωμα, και μέχρι σήμερα έχουν λάβει ήδη θεραπεία αρκετοί ασθενείς».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις