Αρχική Δήμοι Παραχωρήσεις αγροτικών εκτάσεων στους δήμους Καβάλας και Θάσου για την ολοκλήρωση έργων...

Παραχωρήσεις αγροτικών εκτάσεων στους δήμους Καβάλας και Θάσου για την ολοκλήρωση έργων υποδομής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
epa01598507 (FILES) A file picture dated 14 October 2008 shows a farmer spraying pesticides on his field in Germany.. The European Parliament adopted a broad ban of dangerous pesticides, the world's most strict pesticide regulation, on 13 January 2009. Toxic substances that can cause cancer, alter genetic material or harm fertility are banned for the first time in the European Union. The regulation was adopted by a vast majority of representatives. EPA/PATRICK PLEUL

Την παραχώρηση εκτάσεων ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους δήμους Καβάλας και Θάσου, υπέγραψε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στην Καβάλα, στο πλαίσιο της παρακολούθησης των εργασιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020».

Ειδικότερα, το υπουργείο παραχωρεί για χρήση στον δήμο Θάσου, έκταση 24 στρεμμάτων στον Πρίνο, για την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθορισμού. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, «πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα του δήμου και ειδικά του Πρίνου, ενός οικισμού προτεραιότητας Γ, που σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να διαθέτει μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, μια προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη και όχι μόνο».

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι του νησιού αγωνίζονται από το 2011 για να υπάρξει σήμερα αυτό το αποτέλεσμα, ενώ το έργο του βιολογικού καθαρισμού είναι υπό ένταξη και έχει ωριμότητα. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον υπουργό για την ανταπόκρισή του στο αίτημα της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι αποτελεί την αρχή για ένα μεγάλο έργο για τη Θάσο.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά στο νησί τον περσινό Σεπτέμβριο, ο κ. Αποστόλου διαβεβαίωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου και αναμένεται να επισπευσθεί, η ακριβής και πλήρης καταγραφή των ζημιών, και βάσει των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, να αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης, την παραχώρηση στον δήμο Καβάλας έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων στο Ζυγό, ώστε όπως σημείωσε, «ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων να αποκτήσει τη νομιμότητα που χρειάζεται, αλλά με γνώμονα και τις επόμενες φάσεις του έργου», προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί, πλέον ο φάκελος που εξασφαλίζει την πλήρη νομιμότητα του χώρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απελευθέρωσή του από νομικές αγκυλώσεις και την μετέπειτα πιθανή ανάπτυξη και άλλων παρεμβάσεων στην περιοχή.

Κατά την επίσκεψη του στο Μουσείο Καπνού του δήμου Καβάλας, ο κ. Αποστόλου, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, θέματα που άπτονται της στέγασης των υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο της παλιάς καπναποθήκης που χρησιμοποιεί σήμερα και ο δήμος.

Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο δίνουν μεγάλη βάση στην καλλιέργεια καπνού, και πολύ σύντομα θα δοθούν χρηματοδοτικά κίνητρα σε νέες περιοχές να καλλιεργήσουν το εν λόγω προϊόν, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο, χωρίς όμως – όπως είπε – να αδικηθούν περιοχές οι οποίες παραδοσιακά ζουν εδώ και χρόνια από τον καπνό.