Αρχική Δήμοι Παπαστεργίου: Να προχωρήσει και το ζήτημα της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης

Παπαστεργίου: Να προχωρήσει και το ζήτημα της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Να προχωρήσει γρήγορα το ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας, σε σχέση με την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και του διαλόγου για την ψήφιση του νόμου για τις Αρμοδιότητες και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, τόνισε πρόεδρος Δ. Παπαστεργίου στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με αφορμή όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες με την κακοκαιρία.

Με αφορμή την προσπάθεια από κάποιες πλευρές να αποδοθεί στους Δήμους η ευθύνη του κλαδέματος και της κοπής των δέντρων, η πτώση των οποίων οδήγησε σε εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε:

«Οι Δήμοι έχουμε την ευθύνη για τα δέντρα που υπάρχουν στον αστικό ιστό και όχι για τα δέντρα που βρίσκονται στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Παρά τις λίγες κακόπιστες φωνές εναντίον των Δήμων, το θέμα ξεκαθαρίστηκε. Οι Δήμοι δεν είμαστε επιστάτες των δικτύου ούτε του ΔΕΔΔΗΕ, ούτε της ΕΥΔΑΠ, ούτε του αερίου. Είμαστε δίπλα σε κάθε υπηρεσία, αν θέλει να βοηθήσουμε, όπου προκύπτει πρόβλημα.

Πρέπει να τεθεί και πάλι το χρονοβόρο θέμα του κοψίματος ενός δέντρου. Η γραφειοκρατία είναι τόσο μεγάλη που χάνεται χρόνος και χρήματα.
Το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, με ξεκάθαρους ρόλους, αρμοδιότητες και βασικά χρηματοδότηση. Ξεκαθαρίστε τις αρμοδιότητες, γιατί όσο αυτό δεν γίνεται, οι ευθύνες διαχέονται, κάνοντας τους πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους μηχανισμούς του κράτους. Λύστε μας τα χέρια για να μπορούμε να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Εμβολιασμός Δημοτικών Υπαλλήλων και αιρετών που έρχονται σε επαφή με κοινό

Στη σκιά του θανάτου ενός ακόμη στελέχους της Αυτοδιοίκησης από covid, του Αντιδημάρχου Λαγκαδά Γιώργου Προκοπίδη, οι Δήμοι συνεχίζουν να μετρούν τις δικές τους απώλειες.

Είναι σημαντικό υπάλληλοι των Δήμων και αιρετοί που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο ή στα γκισέ των υπηρεσιών για να εξυπηρετούν τον κόσμο που έχει προβλήματα, να μπουν άμεσα στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν είναι αποδεκτό, (ορθά) να εμβολιάζεται το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και να μην εμβολιάζονται οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, οι οποίοι επίσης κάνουν καθημερινά ελέγχους για τον covid.  Δεν γίνεται να ζητάνε όλοι τα πάντα από τους Δήμους αλλά να μην τους παρέχουν την ασφάλεια να κάνουν τη δουλειά τους.

 

Σχέδιο Νόμου του Υπ. Τουρισμού για τη σύσταση Α.Ε. «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (ΙΠΕ)

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε το ΔΣ για την επικοινωνία που είχε μαζί με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των Ιαματικών Δήμων Ελλάδας, Δήμαρχο Κύθνου Σταμάτη Γαρδέρη, με τον Υπουργό Τουρισμού.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η υποχρεωτικότητα της παραχώρησης του δικαιώματος χρήση των ιαματικών πηγών, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, δεν είναι αποδεκτή από τους Δήμους.

Και αυτό γιατί υπάρχουν μεν Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιήσει τους πόρους τους ελλείψει χρηματοδότησης ή άλλων προβλημάτων και πιθανώς να ενδιαφέρονται, αλλά σίγουρα υπάρχουν και Δήμοι οι οποίοι έχουν επενδύσει στους πόρους τους, είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις με προσωπικό και κερδοφορία. Οι τελευταίοι έχουν κάθε δικαίωμα να μην θέλουν τη συμμετοχή τους.

Απαραίτητη συνεπώς προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση ή και συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο σχήμα, θα είναι η δυνητικότητα της συμμετοχής των Δήμων στη νέα εταιρία και η διενέργεια διαλόγου με τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών, χωρίς τέτοιου είδους προαπαιτούμενα.