Αρχική Δήμοι Παπαστεργίου: Η ΚΕΔΕ στο πλευρό των δήμων Ελευσίνας και Κοζάνης

Παπαστεργίου: Η ΚΕΔΕ στο πλευρό των δήμων Ελευσίνας και Κοζάνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πλευρό των δήμων Ελευσίνας και Κοζάνης που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία δηλώνει δια του προέδρου της Δ. Παπαστεργίου, η ΚΕΔΕ.

Ο κ. Παπαστεργίου επικοινώνησε με τους δημάρχους των συγκεκριμένων δήμων Α. Οικονόμου και Λ. Μαλούτα και τους εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΚΕΔΕ στη δική τους προσπάθεια να διαχειριστούν αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση, αλλά και να τους παράσχει ό,τι βοήθεια χρειαστεί, όπως επιβάλλει η αλληλεγγύη μεταξύ των δήμων.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, «οι δήμοι όλης της χώρας, από την αρχή της πανδημίας πριν από περίπου δέκα μήνες, στηρίζουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης. Αξιοποιώντας την εμπειρία και το προσωπικό των κοινωνικών μας δομών και υλοποιώντας συγκεκριμένες και συνεχείς δράσεις για τους πολίτες, ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις, βρισκόμαστε διαρκώς στην «πρώτη γραμμή» του αγώνα.
Επίσης, οι δήμοι συμβάλουν όλο αυτό το διάστημα με κάθε μέσο που διαθέτουν, στην προσπάθεια τήρησης των μέτρων που προτείνονται από τους επιστήμονες και αποφασίζονται από την κυβέρνηση, είτε αξιοποιώντας το προσωπικό που διαθέτουν για τη διενέργεια ελέγχων, σε συνεργασία με την αστυνομία, είτε οργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών, πέραν των όσων σχεδιάζει και εφαρμόζει το Κεντρικό Κράτος».

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ακόμη το γεγονός ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για τα πραγματικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, αλλά παρόλα αυτά είχαν ζητήσει έγκαιρα τη λήψη και εφαρμογή ακόμη πιο αυστηρών μέτρων από όσα τελικά αποφασίστηκαν».

Με δεδομένο δε ότι «ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε αυτήν την εθνική προσπάθεια είναι υποστηρικτικός, οι δήμοι μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί απόλυτα στις θεσμικές τους υποχρεώσεις κι έχουν συνεργαστεί υπεύθυνα με το Κεντρικό Κράτος σε ότι τους έχει ζητηθεί για τη διαχείριση της πανδημίας».
Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες μας, θα εξακολουθήσουμε με τον ίδιο ζήλο την κοινή προσπάθεια ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.
Οφείλουμε, παρόλα αυτά, να επισημάνουμε ότι τα επί μέρους τοπικά μέτρα (lockdown κλπ), δεν αποφασίζονται από τους δήμους ούτε μπορούν να αρθούν από αυτούς, αλλά ορθά αποφασίζονται από το Κεντρικό κράτος (Πολιτική Προστασία, Υπ. Υγείας, ΕΟΔΥ) που έχει και τον πλήρη σχεδιασμό για τη διαχείριση της κρίσης. Οι μόνοι που μπορούμε να άρουμε τα μέτρα, είμαστε εμείς οι ίδιοι, ως πολίτες, με την υπεύθυνη στάση μας.
Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε στο πλευρό των δήμων Ελευσίνας και Κοζάνης, που δοκιμάζονται σήμερα περισσότερο και παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμπολίτης μας να μείνει μόνος του σε αυτή την κρίση.
Ως ΚΕΔΕ, θα σταθούμε στο πλευρό των δήμων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, θα παραμείνουμε με συνέπεια δίπλα στον πολίτη και την τοπική επιχείρηση».