Σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, μετά τις 13:00, θα γίνει η ανακοίνωση των βαθμολογιών από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας, περιλαμβάνοντας μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Οι υποψήφιοι που δεν διαθέτουν τον κωδικό τους θα λαμβάνουν τα αποτελέσματά τους από τους Διευθυντές των σχολείων τους, βασιζόμενοι στις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις που έχουν λάβει.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα μπορούν να ελέγχουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες του επωνύμου, ονόματος, πατρωνύμου και μητρωνύμου τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται θεαματική μείωση των αριστούχων, δηλαδή όσων έχουν σκορ 18-20, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς δεν θα υπερβούν το σύνολο του 10%. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται πτώση των βάσεων, κυρίως στις υψηλότατες σχολές όπως Νομική, Ιατρική και Πολυτεχνική.

Στην 1η Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, αναμένεται μείωση των βάσεων περίπου κατά 200 μόρια. Στην Ιστορία, λίγοι αναμένεται να αριστεύσουν, ενώ κάτω από τη βάση θα βρεθεί το 55% των υποψηφίων. Στα Αρχαία Ελληνικά, οι αριστούχοι θα είναι σπάνιο φαινόμενο, με περίπου έναν στους 25 υποψηφίους να βρίσκονται στο 18-20. Αντίθετα, κάτω από τη βάση θα βρεθεί περίπου το 40%.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, προβλέπεται μείωση των βάσεων σε σχολές όπως Νομική και Ψυχολογία, οι οποίες παραδοσιακά έχουν υψηλές βάσεις.

Για τη 2η και 3η Ομάδα Προσανατολισμού, Φυσική και Μαθηματικά προβλέπεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό των αρίστων γραπτών, με ποσοστό μόλις 1 στους 25 υποψηφίους να αναμένεται να αριστεύσουν. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση των βάσεων σε σχολές όπως Πολυτεχνικές και Ιατρικές, περισσότερο από 500 μόρια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τέλος, σήμερα είναι και η τελευταία ημέρα για τη δημιουργία κωδικών για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για όσους συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές.

Οι ειδικές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, με την ολοκλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου να ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις