Αρχική Πολιτική «Παιχνίδι» του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταγγέλλει η ΝΔ

«Παιχνίδι» του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταγγέλλει η ΝΔ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Άτακτη πολιτική υποχώρηση της κυβέρνησης και εργαλειοποίηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπει η ΝΔ στην διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 30 παράγραφος 1, το οποίο δεν πέρασε, καθώς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «η κυβέρνηση-κουρελού προέβη σήμερα σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή όμως υστεροβουλία. Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1, που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό».

Η ΝΔ εκτιμά ότι «αυτό έγινε συντονισμένα, σε μια προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών. Με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014. Διότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν και στην επόμενη ψηφοφορία -σε ένα μήνα- δοθεί εκ νέου η εντολή σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να μην υπερψηφίσουν και το άρθρο 32 παρ 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την πρόκληση εθνικών εκλογών».

Κλείνοντας η ΝΔ καλεί «τον κ. Τσίπρα να πάψει να κουρελιάζει ακόμη και το Σύνταγμα και να ξεκαθαρίσει σήμερα κιόλας τις προθέσεις του: θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ 4;».

Υπενθυμίζεται, ότι το άρθρο 30 παράγραφος 1 προβλέπει, ότι: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33».

Η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρηση που απορρίφθηκε, προέβλεπε ότι: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή ή το εκλογικό σώμα για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33».