Αρχική Δήμοι Π. Θεοδωρικάκος: Ενισχύεται η συνεργασία Ελληνικής Αστυνομίας-Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Π. Θεοδωρικάκος: Ενισχύεται η συνεργασία Ελληνικής Αστυνομίας-Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) συναντήθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Συζητήθηκαν η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και κοινωνικών φαινομένων που βρίσκονται σε έξαρση όπως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι καθολικό κοινωνικό αίτημα και πρέπει να ικανοποιηθεί και ν’ αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να ενδυναμωθεί η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών τμημάτων με τη δημοτική Αστυνομία όπου υπάρχει» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθερωθούν δυνάμεις οι οποίες θα ενισχύσουν την παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. «Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα που βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και γίνονται δέκτες των συγκεκριμένων περιστατικών. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να υπάρχει επικοινωνία με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα ώστε να προλαμβάνεται το ενδεχόμενο τέλεσης εγκληματικών ενεργειών» επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος. Όπως είπε, σημαντικό ρόλο θα παίξουν σ’ αυτή τη δράση τα έξι γραφεία ενδοοικογενειακής βίας που θα λειτουργήσουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η διοργάνωση ημερίδας όπου θα αναλυθούν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και θα κατατεθούν προστάσεις από ειδικούς επιστήμονες για την αντιμετώπισή τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, ο γενικός γραμματέας και δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος κι ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Ιωάννης Καραγιάννης.