Αρχική Υπουργεία Π. Σκουρλέτης: Για ένα μέρος των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να...

Π. Σκουρλέτης: Για ένα μέρος των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο λόγος που  μιλάμε για μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του Καλλικράτη είναι γιατί για ένα μέρος των αλλαγών που επιδιώκονται θα πρέπει να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή», διευκρινίζοντας έτσι προηγούμενες αναφορές του περί δύο φάσεων στην αλλαγή του Καλλικράτη.

Επίσης ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι οι αλλαγές δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μία μέρα, θα χρειαστεί χρόνος, όπως και πόροι και προσωπικό.

Ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις που καταγράφονται ότι το μόνο μέλημα της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Καλλικράτη είναι το ζήτημα της εφαρμογής της απλής αναλογικής, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Δεν είναι αληθές, παρότι είναι κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, διότι δεν θα επηρεάσει μόνο το ζήτημα της αντιπροσώπευσης αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, αφού ο δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να επιδιώκει προγραμματικές συναινέσεις ή συμμαχίες. Η μεταρρύθμιση, λοιπόν, θα αναβαθμίσει τον πολιτικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, αφού τώρα ο δήμαρχος κρύβεται πίσω από τη θηριώδη πλειοψηφία  του σχήματός του και η αντιπολίτευση δεν αναζητά τρόπους να παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα αποκατασταθεί  η έννοια του δημοκρατικού διαλόγου».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Σκουρλέτη στο σχετικό ερώτημα είναι η εξής:

 

Τι αλλαγές να αναμένουμε στην αναθεώρηση του Καλλικράτη και πότε;

Υπάρχει πρόθεση, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, να δοθεί η εντύπωση ότι το μόνο μας μέλημα στην αναθεώρηση του νόμου είναι το ζήτημα της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Δεν είναι αληθές, παρότι είναι κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, διότι δεν θα επηρεάσει μόνο το ζήτημα της αντιπροσώπευσης αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, αφού ο δήμαρχος θα είναι υποχρεωμένος να επιδιώκει προγραμματικές συναινέσεις ή συμμαχίες. Η μεταρρύθμιση, λοιπόν, θα αναβαθμίσει τον πολιτικό ρόλο της αυτοδιοίκησης, αφού τώρα ο δήμαρχος κρύβεται πίσω από τη θηριώδη πλειοψηφία  του σχήματός του και η αντιπολίτευση δεν αναζητά τρόπους να παρεμβαίνει αποτελεσματικά. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα αποκατασταθεί  η έννοια του δημοκρατικού διαλόγου. Επιπλέον, θα επηρεαστεί η λειτουργία των διαφόρων επιτροπών. Ακόμα  επιδιώκουμε να ξεδιαλύνουμε  το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναποτελεσματικότητα που προκαλεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και οι αλληλοεπικαλύψεις, δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο χώρο στην αυτοδιοίκηση ώστε  να μην είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το κράτος. Όπως καταλαβαίνετε, αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μία μέρα, θα χρειαστεί χρόνος, όπως και πόροι και προσωπικ.  Επιπλέον, χρειάζεται συνεργασία και με άλλα υπουργεία –γι’ αυτό έχουμε βγει λίγο εκτός χρονοδιαγράμματος- ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα θεσμικά εμπόδια του τρόπου λειτουργίας της αποκεντρωμένης διοίκησης, να διευκρινίσουμε δηλαδή που θα υπάγεται κάθε δομή, ώστε να μην υπάρχει πια το φαινόμενο ο αποκεντρωμένος συντονιστής  να λειτουργεί ως ένα ημιαυτόνομο μόρφωμα. Γι’ αυτό και για ένα μέρος των αλλαγών που επιδιώκουμε θα πρέπει να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση. Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε και για μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.