Αρχική Ελλάδα «Ορατό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μετά τη NAVTEX» λένε αναλυτές

«Ορατό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μετά τη NAVTEX» λένε αναλυτές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Για την εικόνα κλιμακούμενης κρίσης που επικρατεί από το μεσημέρι της Τρίτης στο Αιγαίο, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για σεισμικές έρευνες νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, μίλησαν στο κανάλι Sigmalive της Κύπρου ο Βασίλειος Μαρτζούκος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Οπως ανέφερε ο κ. Μαρτζούκος, προέχει η αποτροπή, προσθέτοντας πως είναι ορατό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Αυτή ήταν μια περίοδος παρατεταμένης έντασης, αλλά η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία συνιστά ξεχωριστή διάτρητη πράξη που αλλάζει την ένταση και την κατευθύνει προς την κρίση.

Εάν κάτι δεν αλλάξει, πάμε προς την κρίση, ανέφερε.

«Χρειάζεται ψυχραιμία»

Εναπόκειται, τόνισε, και στον διεθνή παράγοντα και στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αποδείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί.

Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να συνάδουν οι ενέργειες οι διπλωματικές, οι στρατιωτικές και οι πολιτικές, σημείωσε.

Και τόνισε πως θα πρέπει να γίνεται στενή παρακολούθηση των ενεργειών της Τουρκίας για να διαγνωσθούν οι προθέσεις της.

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε: «Με ξενίζει ότι ενώ ο Πρόεδρος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι η συζήτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας θα γίνουν τον Σεπτέμβριο».

«Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Ερντογάν»

Εφόσον και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες του ΝΑΤΟ, θα έπρεπε να ζητηθεί σύγκληση για να καταγγελθεί η Τουρκία, τόνισε.

Σχετικά με τον χάρτη των περιοχών που αφορά η NAVTEX, ανέφερε πως λείπει σχεδόν παντελώς η αχίλλειος πτέρνα, που είναι η Κύπρος.

Αν εκτονωθεί η κρίση, θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση Αμερικανών και Ρώσων, πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το μήνυμα του Ερντογάν προς την Ελλάδα είναι πως «εάν προχωρήσω έχετε την επιλογή να με χτυπήσετε, αν δεν θέλετε να με χτυπήσετε θα δεχθείτε διάλογο με τους δικούς μου όρους».