Αρχική Διεθνή Νέα τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ – Δεσμεύει την περιοχή ερευνών του...

Νέα τουρκική Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ – Δεσμεύει την περιοχή ερευνών του Νautical Geo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με νέα NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή που επικαλύπτει τη θαλάσσια ζώνη, όπου δραστηριοποιείται το ερευνητικό πλοίο Νautical Geo η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ακυρώσει κάθε περαιτέρω προσπάθεια έρευνας του σκάφους. Η τουρκική NAVTEX αφορά την περίοδο 7 και 8 Οκτωβρίου.

Άμεση ήταν η απάντηση των κυπριακών αρχών που εξέδωσαν τη δικιά τους Navtex με την οποία δηλώνουν ότι αυτή η περιοχή είναι κυπριακή υφαλοκρηπίδα και κυπριακή ΑΟΖ καθώς κι ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι παράνομη, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ρισκάρει ακόμη και μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να επιβάλει με την απειλή σύγκρουσης τις «κόκκινες γραμμές» της και συγχρόνως να τεστάρει τα όρια και το περιεχόμενο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, αλλά και να προκαταλάβει και να αλλοιώσει το θετικό για την Ελλάδα περιεχόμενο θα περιλαμβάνει η Ελληνομερικανική Αμυντική Συμφωνία.

Προ ολίγων ημερών, και αφότου είχε παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα ανατολικά της Κρήτης αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ προβάλλοντας στη θέση της το τουρκολυβικό Μνημόνιο, η Τουρκία με πειρατϊκό τρόπο επιχείρησε να ακυρώσει την Κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και σε περιοχές που είναι οριοθετημένη σε διεθνή συμφωνία με την Αίγυπτο.

Είχε εκδώσει NAVTEX με τις οποίες χαρακτήριζε άκυρες τις δυο NAVTEX που έχει εκδώσει η Κύπρος για τις έρευνες του Nautical Geo (η πρώτη μάλιστα νότια της Λεμεσού) υποστηρίζοντας ειδικά για την δεύτερη που κάλυπτε περιοχή νοτιοανατολικά της Λεμεσού ότι εμπίπτει σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα»