Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται πληρωμές πριν το Πάσχα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται πληρωμές πριν το Πάσχα

Πληρώνονται την Μεγάλη Εβδομάδα οι αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, πριν από τις αργίες του Πάσχα, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμματίζουν τις πληρωμές για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα οικολογικά σχήματα, καθώς και για τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.

Από σήμερα Παρασκευή σε ότι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και από τη Μεγάλη Δευτέρα οι πληρωμένες του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης δηλαδή των «κομμένων» 88 εκατ. Ευρώ της α’ δόσης του Οκτωβρίου και των Οικολογικών Σχημάτων. Οι πληρωμές από αύριο θα αφορούν τις συνδεδεμένες συνολικά 245 εκατ. Ευρώ και από Δευτέρα οι «επιστροφές» των πετσοκομμένων επιδοτήσεων που θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς. Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τα χρήματα να αρχίσουν να φαίνονται από τη Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη (Πρωτομαγιά) καθώς άλλες πληροφορίες θέλουν η λεγόμενη «δισκέτα» να φεύγει τη Μεγάλη Δευτέρα και να αρχίσει να φορτώνεται το σύστημα των δικαιούχων με τα ποσά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πληρωμές έχει γίνει γνωστό το εξής χρονοδιάγραμμα:
•    Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023.
•    Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
•    Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα.
•    Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θεωρητικά είναι οι εύκολες πληρωμές για τα προβλήματα στην καταγραφή των ποσοτήτων. Όσοι κατάφεραν να ανεβάσουν τις ποσότητες θα πληρωθούν. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την καταγραφή ποσοτήτων για να λάβουν την ενίσχυση οι παραγωγοί σε επόμενη πληρωμή. Άρα δεν θα πληρωθούν την Μεγάλη Εβδομάδα όλο το ποσό των 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Με τους ελέγχους υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό φαίνεται με την εγκύκλιο πληρωμής που βγήκε στη Διαύγεια στις 17/4/2024 και μετά λίγες ημέρες, στις 22 Απριλίου, βγαίνει νέα τροποποιητική και εξαφανίζεται η προηγούμενη. Η νέα απόφαση φέρνει λιγότερους ελέγχους άρα και πληρωμή με όσα δήλωσε ο καθένας, αυτό σημαίνει ότι οι σωστοί χάνουν.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων πριν το Πάσχα - ΚΕΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Για τα Οικολογικά Σχήματα ακόμη δεν έχει ανοίξει το ΥπΑΑΤ τα χαρτιά του αν η περικοπή των ενισχύσεων θα είναι οριζόντια ή θα γίνει ανάλογα την κάθε δράση, οπότε θα πέσει κλάμα στα βιολογικά. Αυτό θα φανεί τελικά στην πληρωμή της Μεγάλης Εβδομάδας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι αν η ενίσχυση που θα πάρουν θα καλύψει την δαπάνη ένταξης στη δράση ή όχι (οπότε θα έχουν και χασούρα). Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι δεν αναμένεται να πληρωθούν όλα τα Οικολογικά Σχήματα σε αυτή την πληρωμή, οπότε ούτε τα 425 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν όλα την Μεγάλη ΕΒδομάδα.

Τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023 – αν υπάρχουν στο ταμείο – κανείς δεν γνωρίζει γιατί δεν πληρώθηκαν.

Παράλληλα, προχωρεί ο έλεγχος για τα 16.500 δεσμευμένα ΑΦΜ ώστε να αποδεσμευτούν και να πληρωθούν άμεσα όσα δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.
Ο υπουργός λέει ότι υπάρχουν «δεσμευμένα» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 16.000 ΑΦΜ, από τα οποία τα 10.500 είναι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΑΑΤ, θα πληρωθούν επίσης την Μεγάλη Εβδομάδα 2.500 ΑΦΜ που ήταν δεσμευμένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ακόμη θα πληρωθούν όσοι παραγωγοί είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί αλλά δεν έχουν πληρωθεί.

Ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν βάλει στοίχημα να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία του Οργανισμού – ακόμα και οι σχέσεις της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υπαλλήλων είχαν κλονιστεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επιδεικνυόταν ασυνέπεια απέναντι στους παραγωγούς.

Υπάρχει ακόμη και μια έρευνα για «ξεχασμένα» ΑΦΜ από το 2014 (τελικά και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα).

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Αγίου Πνεύματος: Πού ταξιδεύουν φέτος οι εκδρομείς – Τιμές

Συνεχίζεται και σήμερα η αναχώρηση των εκδρομέων για το...

Αναστασία: «Θα μπορούσα να γίνω δήμαρχος στα Μέγαρα»

Το μεσημέρι της Παρασκευής η  Αναστασία  βρέθηκε καλεσμένη στην...

Αρκούδα συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού

Άλλο ένα περιστατικό με εμπλοκή αρκούδας σε τροχαίο ατύχημα...

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ηλεία – Φόβοι για αναζωπυρώσεις μετά τις 12.00

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλε και κίτρινα τιμολόγια τα φθηνότερα το Α’ εξάμηνο – Τιμές

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές  Τα “πράσινα” τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα...

ΑΑΔΕ: Νέες διευκρινίσεις σε 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για POS και ταμειακές μηχανές

Μια νέα εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή  έρχεται  να δώσει 22 απαντήσεις σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις σχετικά με...

Αγίου Πνεύματος 2024: Τι ισχύει για καταστήματα και σούπερ μαρκετ 

Τα καταστήματα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας θα είναι υποχρεωτικά κλειστά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος 2024. Τι θα ισχύσει όμως για τα σούπερ...

Αρχίζει η πληρωμή συντάξεων Ιουλίου 2024: Τι ώρα μπαίνουν στα ATM

Τα ΑΤΜ θα διαθέτουν από σήμερα απόγευμα ορισμένες από τις συντάξεις του Ιουλίου. Ανάλογα με τον τύπο της σύνταξης και την ημερομηνία που καταβάλλονται,...