Αρχική Διεθνή ΟΠΕΚ+: Συνεδριάζει για να καθορίσει αν θα μειώσει ή όχι την παραγωγή

ΟΠΕΚ+: Συνεδριάζει για να καθορίσει αν θα μειώσει ή όχι την παραγωγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου για τον Οκτώβριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δήλωσαν πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+, αν και ορισμένες πηγές δεν θα απέκλειαν μια μικρή μείωση της παραγωγής για την ενίσχυση των τιμών που έχουν υποχωρήσει λόγω φόβων οικονομικής επιβράδυνσης.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, συνεδριάζει αύριο, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη ζήτηση, ενώ η προσφορά θα μπορούσε να ενισχυθεί με την επιστροφή του ιρανικού αργού, εάν η Τεχεράνη εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό της έργο.

Το αργό πετρέλαιο μπρεντ έχει υποχωρήσει στα 93 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια τον Ιούνιο λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση στη Δύση.

Το Ιράν αναμένεται να προσθέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην προσφορά ή 1% της παγκόσμιας ζήτησης εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις, αν και η προοπτική για την εξασφάλιση μιας πυρηνικής συμφωνίας φαινόταν λιγότερο σαφής την Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, επισήμανε την πιθανότητα περικοπών της παραγωγής για να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί ως υπερβολική πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Τα σήματα από τη φυσική αγορά υποδηλώνουν ότι η προσφορά παραμένει περιορισμένη, με πολλά κράτη του ΟΠΕΚ να παράγουν κάτω από τους στόχους και οι νέες δυτικές κυρώσεις να απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.

Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν την ιδέα περιορισμού της τιμής των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών εν μέσω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Επίσης, μείωσε περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει νέα άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

Πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν την Κυριακή ότι η συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να αλλάξει τις υπάρχουσες πολιτικές.

Ωστόσο, δύο από τις πέντε πηγές δήλωσαν ότι ο όμιλος θα μπορούσε να συζητήσει μια μικρή μείωση κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για να επαναφέρει τις ποσοστώσεις παραγωγής στα επίπεδα του Αυγούστου. Μία από τις δύο πηγές είπε ότι αυτό θα έδινε στην αγορά «ένα αίσθημα συμβολικής περικοπής».

«Μείωση του πληθωρισμού»
Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, στο οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», αναφέρει η Γέλεν σε ανακοίνωση.