Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζοντας τις ασκήσεις κοντά στο Λακωνικό Κόλπο, εμποδίζει ουσιαστικά την Ρωσία να μεταμορφώσει πετρελαίου μέσω δεξαμενόπλοιων, σύμφωνα με το Bloomberg και σύμφωνα με ανακοίνωση του οι ασκήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 15 Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες ασκήσεις που γίνονταν στην περιοχή έληξαν την Δευτέρα και αμέσως μετά την λήξη αρκετά δεξαμενόπλοια που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο εισήλθαν στα ύδατα.
Η Ελλάδα άρχισε να πραγματοποιεί ασκήσεις στα συγκεκριμένα ύδατα σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη δραστηριότητα της Ρωσία να μεταφέρει το πετρέλαιό της στον υπόλοιπο κόσμο. Η δέσμευση της περιοχής μέσω NAVTEX ήταν σημαντική καθώς πρόκειται για σημείο στο οποίο η Ελλάδα δε μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο, με την Ρωσία να βρίσκει αυτό το “παραθυράκι” για να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα φαίνεται πως έχει βρει τουλάχιστον μία νέα τοποθεσία – κοντά στη Βόρεια Αφρική – για την μεταφόρτωση πετρελαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg, μικρότερα πλοία μεταφορτώνουν ρωσικό αργό σε μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια στο ανατολικό άκρο των ακτών του Μαρόκου και έτσι, μέσω της Μεσογείου, παραδίδουν τα φορτία στην Ασία.
Συγκεκριμένα περίπου το 80% του ρωσικού αργού Ουραλίων αποστέλλεται στην Ασία, κυρίως σε Ινδία και Κίνα. Η χρήση VLCC προσφέρει οικονομίες κλίμακας για τη ναυτιλία μεγάλων αποστάσεων, ωστόσο τα ευρωπαϊκά κράτη δεν ενθαρρύνουν τη μεταφόρτωση φορτίων κοντά στις ακτές τους.
Στη Θέουτα, ισπανικό θύλακα που βρίσκεται στα δυτικά του Μαρόκου, γίνονταν κατά κόρον μεταφορτώσεις αργού Ουραλίων από πλοίο σε πλοίο, όμως σχεδόν σταμάτησαν τον περασμένο χρόνο, ύστερα από πιέσεις που άσκησαν τόσο οι εγχώριες αρχές όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίστοιχα, οι ασκήσεις του ελληνικού Ναυτικού, επισημαίνει το Bloomberg, εμπόδισαν σε ικανό βαθμό την ίδια δραστηριότητα στον Λακωνικό Κόλπο, όπου οι μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο ξεπήδησαν σαν μανιτάρια στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που θέτει κανόνες για τη ναυτιλία, χαρακτήρισε την αλλαγή φορτίων στην ανοιχτή θάλασσα ως «επικίνδυνη πρακτική».
Ορισμένα από τα πλοία αυτά μάλιστα δεν έχουν καν στοιχεία ασφάλισης στον αρμόδιο ιστότοπο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις