Αρχική Δήμοι Ολοκληρώνονται σήμερα οι δέκα συνεδριακές διασκέψεις της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Αττικής

Ολοκληρώνονται σήμερα οι δέκα συνεδριακές διασκέψεις της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Αττικής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ολοκληρώνονται σήμερα οι δέκα συνεδριακές διασκέψεις της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ της χώρας με την ΠΕΔ Αττικής.

Πρόκειται για μια διαδικασία που έγινε μέσω τηλεδιασκέψεων, λόγω των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας, που δεν επέτρεπαν την διεξαγωγή του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Η ΚΕΔΕ ανταποκρινόμενη στην ανάγκη δημοκρατικού διαλόγου για την επικαιροποίηση και ανάδειξη των κρίσιμων θεμάτων και προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε βήμα σε κάθε αιρετό από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση,   όπως η θέσπιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των τοπικών αρχών, το νέο ΕΣΠΑ, το «μερίδιο» της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» απαιτούν τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή τις συνεδριακές διασκέψεις ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

«Οι δύσκολες ώρες, λόγω της πανδημίας, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κοινωνική συνοχή και την σωστή λειτουργία των τοπικών μας κοινωνιών.
Την ίδια ώρα όμως, όλοι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της πετυχημένης διαδικασίας των υβριδικών Συνεδριακών Διασκέψεων, είμαστε στις επάλξεις για τις προκλήσεις του αύριο.

Προτείνουμε, αιτιολογούμε και διεκδικούμε τον αυτοτελή μας ρόλο σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια. Οι επερχόμενες αλλαγές στον 4412 που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, οι προτάσεις μας στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων που θα καθοριστούν στο νομοσχέδιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών, ο ρόλος μας στο νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι οικονομικές μας διεκδικήσεις στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μέσα από τις Συνεδριακές Διασκέψεις, όχι μόνο επικαιροποιούνται αλλά και ενισχύονται με την καταγραφή των τοπικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βγει πιο δυνατή από αυτές τις Συνεδριακές Διαδικασίες που ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα».


 

Δράσεις κοινωνικής στήριξης και ελέγχους για την πανδημία ζήτησε από τους Δημάρχους της Αττικής ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Να πρωτοστατήσουν οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους στους ελέγχους για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, γιατί μια χαλάρωσή τους θα ήταν καταστροφική, καθώς και να ενισχύσουν την κοινωνική τους δραστηριότητα για στήριξη των αδυνάμων, εν όψει των εορτών, κάλεσε τους Δημάρχους της ΠΕΔ Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην 10η τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, διαδικτυακά.

«Στο Λεκανοπέδιο Αττικής δοκιμαζόμαστε από την πανδημία. Η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδοίκησης, τις επόμενες ημέρες, για να αντιμετωπίσουμε, αποτελεσματικά, την πανδημία του κορωνοϊού είναι πολύ μεγάλη. Δεν σας κρύβω, ότι ανησυχώ μήπως τα μέτρα για τις επόμενες ημέρες, από κάποιους συμπολίτες μας θεωρηθούν ως μια ευκαιρία για επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα, η οποία αυτές τις ημέρες είναι αδιανόητη. Εσείς κύριοι Δήμαρχοι, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσετε, τις επόμενες ημέρες, στην αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία, απολύτως, χαλάρωση. Καθημερινά, δεκάδες συνάνθρωποί μας φεύγουν από τη ζωή. Αν υποστούμε μεγαλύτερο πλήγμα στην Αττική, αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και ζήτησε την κινητοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και του προσωπικού, που σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθεί για την εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων. «Θέλω να σας ζητήσω να πρωτοστατήσετε στην εφαρμογή αυτών των ελέγχων και να δώσετε οι ίδιοι, με τη στάση σας, το παράδειγμα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την τιθάσευση της πανδημίας.

Κάλεσε και πάλι τους Δημάρχους να πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια εμβολιασμού, ώστε να αντιμετωπισθούν φοβίες, ανησυχίες και ανθρώπινοι προβληματισμοί, διότι βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση την οποία κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά σε όλη την ανθρωπότητα. «Όσο πιο αποτελεσματικά και συντονισμένα εφαρμόζονται τα μέτρα του lockdown και στη συνέχεια ο εμβολιασμός τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη», σημείωσε.

Με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους Δημάρχους να κάνουν τα πάντα «προκειμένου αυτές τις ημέρες να στηριχθούν, πολύ περισσότερο, συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να στερούνται ακόμα και τα βασικά», είπε. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική συνεισφορά του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και κάλεσε τους Δημάρχους να προχωρήσουν σε πρόσθετες δράσεις, πρωτοβουλίες αγάπης και αλληλεγγύης «για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων, γιατί διαφορετικά δεν θα είμαστε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, όπως θέλουμε να είμαστε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε την εμβληματική παρέμβαση του προηγούμενου Σαββάτου για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 10 δράσεων για την ανάδειξη και προστασία του Υμηττού, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και τις 14 εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα. Όπως είπε, στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και να στηριχθεί και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία. «Τα έργα που εντάσσουμε στον “Αντώνης Τρίτσης” σχετίζονται όχι μόνο με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και με τη στήριξη των θέσεων εργασίας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι η πανδημία είναι ένα crash test για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία.

Τέλος, κάλεσε τους Δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις για το νομοσχέδιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, τονίζοντας ότι αποτελεί μια πολύ κρίσιμη μεταρρύθμιση, που αφορά στη λειτουργία του συνόλου του Κράτους και όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν με αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Δημήτρης  Κάρναβος«Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»: Δεν νοείται ανάπτυξη στην χώρα μας χωρίς τον ενεργό ρόλο της ΤΑ

Με το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας ξεκίνησε την εισήγησή του στη Συνεδριακή Διαδικασία της ΠΕΔ Αττικής ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος εκ μέρους των «Σύγχρονων Ισχυρών Δήμων».

Όπως είπε οι δήμοι ήταν αυτοί που σήκωσαν στην πλάτη τους το μεγάλο μέρος της διαχείρισης των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας, που συνέδραμαν πολύ πιο δυναμικά στο να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις δυνατότητές τους, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες  και από απόσταση και σε υψηλό επίπεδο. Και όλα αυτά έγιναν χωρίς  να υπάρξουν πολύ σοβαρά ελλείμματα. Υπενθύμισε ότι,  πριν λίγα χρόνια και στα μνημόνια, πάλι οι δήμοι είχαν στηρίξει σε πολύ δύσκολους καιρούς  την ελληνική κοινωνία, παρότι τότε υπέστησαν τη μεγαλυτερη οικονομική αφαίμαξη, στα χρόνια των μνημονίων.

Στην εισήγησή του τόνισε εμφατικά ότι «δεν νοείται ανάπτυξη στην χώρα μας χωρίς τον ενεργό ρόλο της ΤΑ».

Όπως είπε «χρειάζεται η αποκέντρωση, η πολυπολικότητα και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Η χώρα, η ΤΑ δεν μπορεί να πνίγεται στις χιλιάδες Προεδρικά Διατάγματα,  στους λαβύρινθους των αλληλοκαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, στο αλυσιτελές δίκαιο, στη λογική του όλα πρέπει να ξεκινούν «από πάνω προς τα κάτω». Χρειάζεται ένας νέος καταστατικός χάρτης, μια νέα αρχιτεκτονική λειτουργία για το σύνολο της ελληνικής πολιτείας. Και προφανώς βασικό στοιχείο πρέπει να είναι περισσότεροι ρόλοι και περισσότεροι πόροι φυσικά, ανάλογοι για την αυτοδιοίκηση  ιδιαίτερα στα πεδία της Ανάπτυξης, της Παιδείας και της Υγείας».

Πρόσθεσε ότι « βασικό στοιχείο για να λειτουργήσει η οποιαδήποτε θεσμική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, για τα πάντα.  Λίγοι ξεκάθαροι κανόνες, διακριτοί  ρόλοι και διακριτές ευθύνες για κάθε επίπεδο διοίκησης και δυνατότητες συνεργασιών και συνεργειών, με το θέμα της διάκρισης των ευθυνών».

Τόνισε επίσης ότι «τελειώνει η εποχή του softwork  και έρχεται η ώρα του hardwork ,των μεταρρυθμίσεων, έρχεται  η ώρα να προχωρήσουμε στις τομές στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση τον καταστατικο χάρτη της αυτοδιοίκησης την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Ο Δ. Κάρναβος έθεσε εμφατικά μια ακόμη σειρά ζητημάτων:

«Η μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους πρέπει να προχωρήσει  χωρίς λογικές τελικής μείωσης των διαθέσιμων πόρων αλλά με περιθώρια ευελιξίας. Θα πρέπει αποκτήσουμε περαιτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία.

θα πρέπει να δούμε  άμεσα απελευθέρωση προσλήψεων, μπορούμε να κάνουμε ένα  σύμφωνο σταθερότητας με τους δήμους με συγκεκριμένα περιθώρια ελλειμμάτων, ειδικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες «έπαιρνε» να είχε γίνει αυτό χθες, γιατί δεν επηρεάζουν με αυτό τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν κατανοώ επίσης  γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αποκέντρωση και ουσιαστική εμπλοκή  των δήμων στον κεντρικό φορέα απασχόλησης, στον ΟΑΕΔ, αλλά και στις ενεργητικές και παθητικές πολιτικές απασχόλησης. Πόσο δύσκολο πραγματικά είναι να έχουμε τοπικά σχέδια απασχόλησης και τοπικά γραφεία απασχόλησης;

Και επειδή συχνά γίνεται αναφορά σε κωλύματα, εγώ θα έλεγα προσχηματική αναφορά  σε ζητήματα διαφάνειας, νομίζω ότι κανένας μας δεν θα είχε αντίρρηση να εισάγουμε  στις τοπικές διακυβερνήσεις πυλώνες δημοκρατικού ελέγχου αλλά  και θεσμικών αντίβαρων. Όμως η δικαιολογία του μη ελέγχου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να στηρίζει τη λογική του συγκεντρωτικού και της  μόνιμης υπονόμευσης της αυτοδιοίκησης στη χώρα».

Συνέχισε λέγοντας ότι πέραν των όποιων θεσμικών παρεμβάσεων απαιτείται από την πλευρά του υπουργείου, άμεση πολιτική παρέμβαση στη λειτουργία της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής. Οι καθυστερήσεις ο ασφυκτικός ανούσιος έλεγχος, οι λάθος αποφάσεις, δεν έχουν κανένα προηγούμενο ούτε στο χώρο ούτε στο χρόνο. Δεν βοηθάνε την αυτοδιοίκηση δεν βοηθούν τις υπηρεσίες τους πολίτες αποτελούν θα έλεγα δυσφήμιση στη λειτουργία του κράτους.

Ο Δ. Κάρναβος κατέληξε λέγοντας ότι «Κι απ’ αυτή την υγειονομική κρίση η ΤΑ βγήκε νικητής. Όμως είναι μπροστά μας η οικονομική κρίση η οποία είναι εν τέλει θεσμική κρίση.Η Eλλάδα χρειάζεται να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο κι αυτό μπορεί να γίνει όταν αλλάξει θεσμικό μοντέλο, όταν αποκτήσει σύγχρονους και ισχυρούς δήμους».


Γιώργος Ιωακειμίδης – Νέα Αυτοδιοίκηση: Το θέμα δεν είναι πως θα μοιραστούμε τη φτώχεια, αλλά πως θα κάνουμε τους έτσι και αλλιώς ανεπαρκείς πόρους επαρκείς

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης, εκπρόσωπος της Νέας Αυτοδιοίκησης  κατά την ομιλία του τόνισε την ανάγκη να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους, δήμων και περιφερειών.

Σε ότι αφορά την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι πως θα μοιραστούμε μεταξύ μας τη φτώχεια, οι πόροι έτσι και αλλιώς είναι ανεπαρκείς, και αφού τους κάνουμε επαρκείς να δούμε πως θα τους μοιραστούμε».

Ο κ. Ιωακειμίδης επέμεινε για πολλοστή φορά στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις που δημιουργούν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη λειτουργία των δήμων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι προκειμένου να πάρει ένας δήμος έγκριση για την αγορά απορριμματοφόρου, θα πρέπει να περάσουν έξι μήνες!

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μένει μισή η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει την αγορά τους αν δεν λύσει αυτό το θέμα.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των σχολείων στους δήμους, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση όταν η ΚΤΥΠ έχει σταματήσει να πληρώνει, άρα θα πρέπει να πληρώσουν οι δήμοι για την αγορά των οικοπέδων και την κατασκευή τους, τη στιγμή που στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μπορεί να ενταχθεί η κατασκευή μόνο ενός σχολείου. «Μετά τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Ιωκειμίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολικών καθαριστριών, που οι δήμοι λόγω της πανδημίας υποχρεώθηκαν να πάρουν  επιπλέον άτομα, το κόστος όμως μισθοδοσίας τους το επωμίζονται οι ίδιοι οι δήμοι, λέγοντας ότι για το δήμο του οι δαπάνες σε ετήσια βάση κυμαίνονται στις 300 χιλιάδες ευρώ και σχολιάζοντας ότι «δεν θα μας δώσει κανείς αυτά τα χρήματα. Όμως δεν βγαίνει έτσι.

Ζήτησε δε να δοθούν με οριζόντιο τρόπο χρήματα στους δήμους για να αναπεξέλθουν σε τέτοιες ανάγκες, εκτός των τουριστικών που  οι απώλειες λόγω της πανδημίας ήταν πολύ μεγάλες.

 

 Ηλίας Σταμέλος – Λαϊκή Συσπείρωση: Γενναία χρηματοδότηση των δήμων που αιμοραγούν, προσλήψεις προσωπικού, προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στους δήμους

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλίας Σταμέλλος, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί στην πανδημία δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του τομέα υγείας ενώ μετέθεσε το πρόβλημα στην ατομική ευθύνη.

Σημείωσε ότι οι δημοτικές αρχές κλήθηκαν να ανταποκριθούν χωρίς την αναγκαία οικονομική ενίσχυση και προσωπικό, ενώ τώρα ο υπουργός την καλεί να συμβάλλουμε ξανά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει τους δήμους, που έχουν αναλάβει σειρά αρμοδιοτήτων και «αιμορραγούν οικονομικά».

Αναφερόμενος ο κ. Σταμέλλος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2021 σημείωσε ότι η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη, ενώ προβλέπει 335 εκ. ευρώ ίδια έσοδα της Αυτοδιοίκησης «από τη διασταύρωση των τετραγωνικών που πάλι θα την πληρώσει ο λαός». Όσο για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους,  τόνισε ότι  «πάλι θα κληθούν οι δήμοι να εφαρμόσουν ένα φορομπηχτικό σύστημα».

Ο κ. Σταμέλλος ζήτησε να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση των δήμων, να ανοίξουν οι προσλήψεις προσωπικού, καθώς επίσης και προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους δήμους.

 

Νίκος Σακούτης- Συντονισμός Αιρετών: Η Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει νέες αρμοδιότητες όταν δεν έχει τους πόρους να ασκήσει τις ήδη υπάρχουσες

Ζούμε κρίσιμες στιγμές, όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών και μάλιστα τόνισε την ευθύνη των δήμων αλλά και την προσωπική ευθύνη. Όμως πρέπει να βγουν και ορισμένα συμπεράσματα για την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνηση  στο θέμα της πανδημίας,  ανέφερε ο Νίκος Σακούτης, εκ μέρους του Συντονισμού Αιρετών.

«Δεν θα περίμενε κανένας βέβαια μετά από δέκα χρόνια αποδιάρθωσης του τομέα υγείας και παιδείας και των μαζικών μέσων μεταφοράς να δώσει λύση από τη μία ημέρα στην άλλη. Ωστόσο θα περίμενε κανείς μέσα σε αυτούς τους οκτώ μήνες να υπάρξει μια προετοιμασία  για το δεύτερο κύμα πανδημίας, αλλά και για τη συνέχεια» σημείωσε ο κ. Σακούτης, ο οποίος  υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί το επόμενο διάστημα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Σακούτης σημείωσε ότι η αποδιάρθρωση των μνημονίων συνεχίζεται και έρχεται τώρα η κυβέρνηση με την έκθεση Πισσαρίδη και σειρά νόμων και μέτρων να τη συνεχίσει.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά σημείωσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι δήμοι θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν με 6 δις ευρώ, αλλά ο προϋπολογισμός προβλέπει μόλις 1,9 δις ευρώ, ενώ οι παρακρατηθέντες και μη αποδοθέντες πόροι της  είναι  πάνω από 20 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, είπε καλείται η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει νέες αρμοδιότητες όταν δεν μπορεί να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους δημότες.

Παράλληλα ο κ.Σακούτης σημείωσε ότι στην πράξη και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης  υποδαυλίζεται και η θεσμική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, όπως έγινε με τα νομοσχέδια του υπουργείου Ναυτιλίας ή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.