Την ώρα που αρκετοί νέοι αδυνατούν να βρουν δουλειά, περίπου 100.000 συνταξιούχοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες πλέον ανάγκες της καθημερινότητας. Οι απόμαχοι της δουλειάς έχουν ήδη μπει για τα καλά στην αγορά εργασίας, καθώς έχουν δηλώσει την απασχόληση τους στον ΕΦΚΑ και σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που θα απασχολούνται παράλληλα θα διπλασιαστεί φτάνοντας τους 200.000!

Αυτή η εξέλιξη αφενός ενισχύει τα κρατικά ταμεία με «ζεστό χρήμα» βάζοντας παράλληλα τέλος στη «μαύρη εργασία» των συνταξιούχων, αφετέρου δημιουργεί συνθήκες πίεσης για τη νέα γενιά η οποία συνεχίζει να δυσκολεύεται να εισέλθει στην αγορά εργασίας. Από το οικονομικό επιτελείο εκφράζουν τον φόβο ότι αρκετοί νέοι ενδέχεται να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας λόγω της μαζικής εισόδου συνταξιούχων στα…γραφεία.

Ελκυστική η απασχόληση για τους συνταξιούχους

Υπενθυμίζεται, ότι πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν έχουν ποινή 30% όταν απασχολούνται, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι, και καταβάλλουν έναν έξτρα πόρο 10%, ο οποίος παρακρατείται από τον μισθό τους. Δικαιούνται, επίσης, προσαύξηση της σύνταξης τους κατά 0,77% για κάθε έτος που πληρώνουν εισφορές ως εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα όσοι μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει την εργασία τους όταν σταματήσουν να εργάζονται, να δικαιούνται μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής τους.

Όλα αυτά καθιστούν, πλέον, ιδιαιτέρως ελκυστική την προοπτική απασχόλησης των συνταξιούχων, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι απόμαχοι της δουλειάς έχουν δει τις συντάξεις τους να γίνονται..καπνός από την ακρίβεια και τις μνημονιακές περικοπές.

Οι νέοι αδυνατούν να βρουν δουλειά

Την ίδια στιγμή, αρκετοί νέοι έως 24 ετών γυρνούν την…πλάτη στους εργοδότες ή αδυνατούν να βρουν δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15- 19 ετών ανήλθε σε 47,6%, ενώ σ’ αυτές των 20 – 24 ετών σε 23,4%. Και όλα αυτά, ενώ η ανεργία σήμερα στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 12%.

Από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του έτους προκύπτει ,επίσης, ότι τα άτομα που βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού ανέρχονται στα 4.278.162, εκ των οποίων κάτω από 75 ετών είναι 3.049.185 άτομα. Η πλειονότητά τους (45,7%) δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, προέρχεται δηλαδή κατά κύριο λόγο από την ηλικιακή ομάδα των νέων. Αντίστοιχα, υπάρχει κι ένα 30% για το οποίο έχουν περάσει περισσότερα από οκτώ έτη από τότε που σταμάτησε την τελευταία του εργασία.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει, ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το σύνολο των νέων ανδρών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, με το ποσοστό να προσεγγίζει σχεδόν το 15%.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις