Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες μεταφρασμένα μελλοντολογικά άρθρα που περιγράφουν ένα μέλλον στο οποίο τα ρομπότ θα κάνουν όλες τις δουλειές.

Το μέλλον αυτό έχει έρθει και εμείς θα πρέπει να χαρούμε που η τεχνολογία έχει κάνει τέτοια πρόοδο και έχει βάλει στο παιχνίδι τα ρομπότ, για τις πιο δύσκολες έως και τις πιο βαρετές δουλειές, αφήνοντας στους ανθρώπους, τα πιο πολύπλοκα και απαιτητικά καθήκοντα.

Ρομπότ που μαγειρεύει και κάνει δουλειές του σπιτιού
Letrons, Jurutera Turki Cipta Robot Transformers Versi 'Real' Dalam Dunia  Sebenar

Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να είμαστε ενθουσιασμένοι που η κατακόρυφη άνοδος της παραγωγικότητας καθιστά θεωρητικά δυνατή τη δραστική μείωση του ωραρίου εργασίας, ίσως στο μισό του σημερινού.

Όλα αυτά θα έπρεπε να μας χαροποιούν, όμως οι εργαζόμενοι ανησυχούν όταν βλέπουν τον αυτοματισμό να καθιστά περιττές και παρωχημένες θέσεις ανθρώπινης εργασίας, έστω κι αν πρόκειται για εργασία επαναληπτική, ανούσια και κουραστική.

Βλέπει όμως ο εργαζόμενος στις σημερινές ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, ότι η πρόοδος, αφήνει πίσω τους πιο ευάλωτους συναδέλφους του στο περιθώριο και το μεγάλο μερίδιο από τα οφέλη της τεχνολογικής επανάστασης να το καρπώνονται αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και όχι εκείνοι που τα δουλεύουν και είναι φυσικό να ανησυχεί..

Βλέπει ακόμα ότι η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας, που κατά βάση είναι καλό πράγμα, όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε δραστική μείωση του χρόνου εργασίας ή σε εργασιακή ασφάλεια, αλλά, τις τελευταίες δεκαετίες, βάζει σε αδιάκοπη αμφισβήτηση τις εργατικές κατακτήσεις που είχαν κερδηθεί με πολλούς αγώνες.

Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν έχει ακόμα πάρει έκταση μεγάλη η υποκατάσταση θέσεων εργασίας από ρομπότ και αυτόματα μηχανήματα, τουλάχιστον όχι τόσο όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εμείς έχουμε την άλλη πληγή, το «υπογράφω για 4ωρο και δουλεύω 8ωρο», έτσι για πιο λόγο ο εργοδότης να επενδύσει σε ρομπότ, αφού με το έτσι θέλω μπορεί να ρίξει στο μισό τη μισθολογική του δαπάνη; με τους εργαζόμενους εύλογα δυσαρεστημένους.

Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 700 νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση της τεχνολογίας, ως παράδειγμα το τμήμα Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης της Amazon, το οποίο έχει δημιουργήσει την αυτοματοποίηση την συσκευασία των παραγγελιών καθιστώντας τες ετοιμοπαράδοτες για τους πελάτες, και φυσικά λιγοστεύοντας τα χέρια εργασίας που υπήρχαν πριν από αυτό..

Ένα άλλο παράδειγμα για τις θέσεις που απειλούνται, είναι αυτό, με τα αυτοματοποιημένα συστήματα των ταμειακών μηχανών, που θα απειλήσουν και στην χώρα μας στο προσεχές μέλλον, μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας στα ταμεία πολλών καταστημάτων..

Στα αυτόματα ταμεία, ο πελάτης περνάει ο ίδιος ένα-ένα τα είδη που έχει αγοράσει από έναν σαρωτή ο οποίος διαβάζει τους κωδικούς. Πολλές φορές υπάρχει και ταμίας που εποπτεύει και επεμβαίνει αν κάποιος πελάτης κάνει λάθος χειρισμό και κολλήσει, αλλά αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος σε πέντε ή οχτώ αυτόματα ταμεία.

Ήδη όμως υπάρχουν και σούπερ μάρκετ που όχι μόνο δεν έχει ταμίες αλλά δεν υπάρχουν ούτε ταμεία καθώς ο πελάτης μπαίνοντας στο κατάστημα «συνδέεται» με το Smartphone του, και κάθε αγορά που κάνει αφαιρείται από τον λογαριασμό του αυτόματα, έτσι με το που βγαίνει από το κατάστημα , οι αγορές του επικυρώνονται.

Το τελευταίο επίτευγμα της τεχνολογίας είναι ένα ρομπότ που κλαδεύει δέντρα και όχι μόνο..

Αυτό είναι ένα επίτευγμα της Ιαπωνίας, που λίγο πολύ μοιάζει με ένα τεράστιο, μοχθηρό ρομπότ  που βγήκε από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1980, το οποίο είναι ικανό να χρησιμοποιήσει διάφορα εξαρτήματα με τα χέρια του, από το να μεταφέρει διάφορα αντικείμενα βάρους 40 κιλών, μέχρι και να κρατήσει ένα πινέλο για να βάψει ή να χρησιμοποιήσει ένα αλυσοπρίονο.

Από αυτόν τον μήνα, η μεγάλη μηχανή με τα τεράστια χέρια, το ακατέργαστο, δυσανάλογα μικρό κεφάλι που μοιάζει με τον Wall-E και τα μάτια σαν κουτάκια αναψυκτικού, τοποθετημένα σε ένα φορτηγό – το οποίο μπορεί να κινείται στις ράγες – θα χρησιμοποιηθεί για εργασίες συντήρησης στο δίκτυο της εταιρείας.

Προς το παρόν, το κύριο καθήκον αυτού του ρομπότ θα επικεντρωθεί στο κλάδεμα κλαδιών δέντρων κατά μήκος των σιδηροτροχιών και στη βαφή μεταλλικών πλαισίων που συγκρατούν τα καλώδια πάνω από τα τρένα, σύμφωνα με δήλωση της  εταιρείας.

«Στο μέλλον, ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανές για όλα τα είδη εργασιών συντήρησης των υποδομών μας» και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μια μελέτη περίπτωσης για το πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Καζουάκι Χασεγκάβα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Τελικά τα ρομπότ δίνουν λύση στην έλλειψη εργατών ή τους παίρνουν την δουλειά; Το πολύ κοντινό μέλλον πιθανόν να μας δώσει την απάντηση..

Τα ρομπότ θα κάνουν το 39% από τις δουλειές του σπιτιού μέχρι το 2033 -  Unboxholics.com
Εντυπωσιακό βίντεο: Ιάπωνες κατασκεύασαν το πρώτο αληθινό Transformer | ΣΚΑΪ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις