Αρχική Οικονομία Οι 3+1 λόγοι που οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν τις αποζημιώσεις για τα...

Οι 3+1 λόγοι που οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα σημαντικό ζήτημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή 30-45 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε καθεστώς ενοικίασης, δεν έχουν λάβει τις εκπτώσεις φόρου για τα ενοίκια που αναγκάστηκαν να μειώσουν προς όφελος των επιχειρηματιών ή μισθωτών ενοικιαστών τους, την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι ιδιοκτήτες μπορεί να υπέβαλαν κανονικά στο TAXISnet τις δηλώσεις εισοδηματικών απωλειών, όμως έπειτα από τους απαραίτητους ελέγχους της   ΑΑΔΕ δημιουργήθηκε πρόβλημα, καθώς υπήρξαν χιλιάδες ιδιοκτήτες που εν τέλει δεν κατάφεραν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των δικαιούχων των εκπτώσεων φόρου.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα παράπονα έδιναν και έπαιρναν στην ΑΑΔΕ το τελευταίο διάστημα, καθώς πάρα πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να κατοχυρώσουν την προβλεπόμενη έκπτωση φόρου, η οποία ισούται με το 20% του 60% των κανονικών ποσών των μηνιαίων ενοικίων (των αρχικώς συμφωνηθέντων με τους μισθωτές).

Και αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, να μην τους γίνει κανένας συμψηφισμός έκπτωσης φόρου ίσης με το 20% του 60% των συμφωνηθέντων ενοικίων με οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση.

” Οι αιτίες που χιλιάδες έχασαν τις αποζημιώσεις”

Πρώτη αιτία, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες οι αρκετά μικρές αποκλίσεις (έως 1 τ.μ) μεταξύ των  στοιχείων που είχαν αναγράψει οι ιδιοκτήτες στις ηλεκτρονικά υποβληθείσεις δηλώσεις Covid και στις δηλώσεις Ε9 για τα τετραγωνικά μέτρα των εκμισθούμενων ακινήτων τους.

Δεύτερη, διότι σε μεγάλο αριθμό αιτήσεων, στις οποίες τα ποσά του κανονικού ενοικίου, τα οποία αναγράφονταν στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και τα ποσά των ενοικίων που αναγράφονταν στις δηλώσεις Covid διέφεραν ελάχιστα κατά μικροποσά κάτω του 1 ευρώ.

Τρίτη και αρκετά “ύπουλη” αιτία, το γεγονός, ότι αρκετές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων   είχαν δηλώσει τα μειωμένα ενοίκια στις δηλώσεις Covid προβαίνοντας σε αναγκαστικές στρογγυλοποιήσεις δεκαδικών ψηφίων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα ποσά που προέκυπταν να εμφανίζονται μειωμένα, σε σύγκριση με τα κανονικά ενοίκια, όχι ακριβώς κατά 40%, όπως έπρεπε, αλλά κατά ποσοστά 39,99% ή 39,98% κ.λπ.