Οι πολλές ώρες και οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στο κλάδο του Τουρισμού και της εστίασης είναι οι αιτίες τις απομάκρυνσης τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα 80.000 κενές θέσεις εργασίας.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς και οι συνθήκες διαβίωσης είναι οι σημαντικότερες αιτίες της αποφυγής των ανθρώπων, να θέλουν να εργαστούν στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι αναγκασμένοι σε επταήμερη εργασία ακόμα και 15 ωρών την ημέρα, οι οφειλές δεδουλευμένων τους είναι πολλές φορές τεράστιες και οι συνθήκες διαβίωσης σε δωμάτια – τρύπες που στοιβάζονται πολλοί περισσότεροι από ότι θα έπρεπε, όταν σε 30τ,μ μένουν 4-6 άτομα και πολλές φορές και διαφορετικού φύλλου , είναι το μεγάλο αγκάθι στην μεγάλη τρύπα στον κλάδο.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν καταπάτηση των δικαιωμάτων τους με εξαντλητικά ωράρια, πενιχρή ασφαλιστική κάλυψη, αθέτηση συμφωνιών, άθλια διαμονή, ακόμη και για περιπτώσεις που εργοδότες παρακρατούν φιλοδωρήματα. «Η κατάσταση είναι τραγική, δεν υπάρχουν κίνητρα για να δουλέψει κάποιος σε εποχιακή εργασία, ειδικά με αυτές τις συνθήκες. Ούτε καν το κράτος δεν μας σκέφτεται», σχολίασε μιλώντας στο enikos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.

Ένας ακόμα παράγοντας που αποτρέπει τους εργαζόμενους από το να δουλέψουν εποχιακά, εκτός από τους μισθούς και τις συνθήκες, είναι ότι τον χειμώνα δεν μπορούν να επιβιώσουν, αφού λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για τρεις μόνο μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, «οι εργαζόμενοι τον χειμώνα είναι “ξεκρέμαστοι”. Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να γίνει εποχικός, αφού παλαιότερα έπαιρναν επίδομα 5 μήνες, ενώ τώρα μόνο 3».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, παρά το γεγονός ότι πετύχαμε μια αύξηση μισθών 5%, από 1/1/2024, καταφέρνοντας έτσι να πιάσουμε μισθολογικά επίπεδα του 2011, ακόμα δεν αρκεί. Ο μέσος μισθός είναι τα 1.200-1.300 ευρώ, αλλά μόνο για λίγους μήνες. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που δουλεύει 6 μήνες σεζόν, λαμβάνοντας και αργότερα 3 μήνες επίδομα ανεργίας, θα βγάλει για έναν χρόνο 9 χιλιάδες ευρώ. Έτσι, είναι αδύνατο να ζήσει κάποιος.

Το ότι οι επιχειρηματίες παίρνουν τα φιλοδωρήματα μέσω τραπέζης και δεν καταλήγουν ποτέ στα χέρια των εργαζομένων είναι ένα ακόμα θέμα που υποστηρίζει ο κ. Χότζογλου λέγοντας ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ένα επιπλέον ποσοστό ως φιλοδώρημα που θα πληρώνεται υποχρεωτικά και θα πηγαίνει απ ευθείας στους εργαζόμενους, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπου μέσα στην απόδειξη υπάρχει και το ποσοστό των σερβιτόρων.

Όλα αυτά είναι τα αίτια που , διώχνουν τον κόσμο από τον κλάδο, τον κλάδο να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο για δυσφήμιση καθώς με την έλλειψη προσωπικού δυσκολεύει η παροχή ποιότητας στους πελάτες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις