Στο κατώφλι του τρίτου κύματος κορωνοϊού φαίνεται πως βρίσκεται η χώρα μας με τα επιδημιολογικά δεδομένα να προκαλούν πονοκέφαλο σε κυβέρνηση, επιστήμονες αλλά και τους ανθρώπους της οικονομίας που βλέπουν το ενδεχόμενο ενός σκληρού lockdown να έχει καθίσει σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τον ουρανό της Αττικής και όχι μόνο.
Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε κάθε άλλο παρά αισιόδοξα όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας καθώς η αύξηση στις νοσηλείες σε συνδυασμό με τον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού συνεχίζεται.
Τον τόνο της ανησυχίας έδωσε ξεκάθαρα σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας:
«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα».
Η παραπάνω δήλωση έρχεται μία ημέρα αφότου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 543 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, προχωράμε σε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε λίγες ώρες.
Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Σκάι.
Αν και οι επιδημιολόγοι υπογραμμίζουν ότι το εθνικό σύστημα υγείας διατηρεί προς το παρόν τις αντοχές του (σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid της χώρας κυμαινόταν στο 65%), είναι προφανές πως αυτές είναι πεπερασμένες.
Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τρίτη ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι ενδείξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σκληρό lockdown, εάν ο βασικός δείκτης που δεν είναι άλλος από τα κρούσματα αυξηθεί κατά πολύ, τότε τα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.
Άλλωστε, έχουμε μάθει καλά πια ότι η δυναμικότητα του ιού οδηγεί την κυβέρνηση σε λήψη μέτρων που ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν εκτός συζήτησης.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Αττική θα είναι το «ορμητήριο» των νέων κινήσεων, αφού οι φόβοι για να μην ξεφύγει η κατάσταση είναι πλέον έκδηλοι. Μερικά από τα άμεσα μέτρα που συζητούνται είναι οι αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων, η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν από τις 9 το βράδυ καθώς και η επέκταση της τηλεργασίας.