Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

«Νοικιάζω-ανακαινίζω»: Πώς θα ανακαινίσετε το ακίνητό σας με επιδότηση 40%

«Νοικιάζω-ανακαινίζω»: Πώς θα ανακαινίσετε το ακίνητό σας με επιδότηση 40%

Σήμερα ανοίγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο επιδοτεί με έως 4.000 ευρώ τους ιδιοκτήτες προκειμένου να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια τους. Οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να ανακαινίσουν μια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τμ, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει, φυσικά, να νοικιάσουν για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Η δράση καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης με ανώτατο όριο δαπανών τα 10.000 ευρώ και ανώτατο όριο επιδότησης τα 4.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος μέρος της επιδότησης θα μπορεί να προκαταβάλλεται. Δεν θα μπορεί, όμως, να υπερβαίνει το 50% του συνόλου της επιδότησης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο. Αυτό σημαίνει ότι το «ταβάνι» της προκαταβολής θα είναι τα 2.000 ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί μόλις δεσμευτεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όσοι ενταχθούν θα έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός έξι μηνών, να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης καθώς και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού.

Ανοίγει η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Έως 10.000€ η επιδότηση |  Proson

Ποια είναι τα κριτήρια που δίνουν το «εισιτήριο» για το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» συμμετέχουν, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%. Το ακίνητο θα πρέπει να αποτελεί κατοικία, διαμέρισμα ή μονοκατοικία, ενώ θα πρέπει να έχει έκταση έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή. Επίσης, το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα των δικαιούχων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει, επίσης, να διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Επιπλέον, το ακίνητο θα πρέπει να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, να μην έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και να δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών. Τέλος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη (από 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά ) και να μην έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Ποιες δαπάνες δικαιολογούνται

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Ως επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο του Προγράμματος ορίζονται:

1. Δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης και επισκευής του επιλέξιμου ακινήτου (ανακαίνιση χώρων μπάνιου, είδη υγιεινής ή χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση ή επισκευή ερμαρίων, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση ή επισκευή δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών).

2. Δαπάνες για αγορά προϊόντων και υλικών

3. Δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές για τις οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και επισκευής

4. Δαπάνες υπηρεσιών μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών (στα πλαίσια έκδοσης αδειών/εγκρίσεων) ή έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.).Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ορίζεται έως 700 ευρώ.

Στο επόμενο και τελευταίο βήμα, αφού γίνουν οι πληρωμές των επιλέξιμων δαπανών, ο δικαιούχος υποχρεούται να προβεί στην εκμίσθωση του επιλέξιμου ακινήτου για χρονικό διάστημα τριών ετών, με υποβολή της δήλωσης μισθωτηρίου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εντός εννέα μηνών από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Νέα αύξηση κατά 5,6% τον Απρίλιο στα οικοδομικά υλικά

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο. Με εξαίρεση την...

Γαλάζια Σημαία 2024 :«Πρωταθλήτρια» η Χαλκιδική – 2η η Ελλάδα παγκοσμίως

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέα αύξηση κατά 5,6% τον Απρίλιο στα οικοδομικά υλικά

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο. Με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών. Ειδικότερα, καταγράφηκαν...

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει "στα Τάρταρα" σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία...

Μητσοτάκης : Ευρωπαϊκό φαινόμενο η ακρίβεια – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ακρίβεια αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και...

Live αντιπαράθεση στη Βουλή για την ακρίβεια

Διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την ακρίβεια. Η αντιπολίτευση επιθυμεί να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με την ακρίβεια και την...