Σε απόσταση περίπου 3.700 χιλιομέτρων δυτικά από την κεντρική Χιλή, το Νησί του Πάσχα, επίσης γνωστό ως Ράπα Νούι, αποτελεί ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη – και ταυτόχρονα ένα από τα πιο μολυσμένα.
Στις ακτές του, υπολογίζεται ότι ξεβράζονται περίπου 50 φορές περισσότερα πλαστικά σκουπίδια σε σχέση με την ηπειρωτική Χιλή, καθώς αποτελεί σημαντικό στόχο του τεράστιου σπειροειδούς ρεύματος που είναι γνωστός ως Γύρος του Νότιου Ειρηνικού.

Αυτό το ρεύμα λειτουργεί ως μια είδος “χοάνης”, μαζεύοντας πλαστικά από περιοχές τόσο απομακρυσμένες όσο οι νήσοι Γκαλαπάγκος και η Νέα Ζηλανδία, και κατά τη διάρκεια κάθε παλίρροιας αποθέτοντας ένα κύμα πλωτών σκουπιδιών στο Νησί του Πάσχα.
Οι παραλίες που κάποτε διακοσμούνταν από κοράλλια και θρυμματισμένα κοχύλια, πλέον είναι γεμάτες από πολύχρωμα πλαστικά σκουπίδια. Η 22χρονη Kina Paoa Kannegiesser, χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο, συλλέγει καπάκια μπουκαλιών, θραύσματα από μπουκάλια σαμπουάν και ξυραφάκια μιας χρήσης, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του Guardian.
Μετά τη συλλογή περίπου 10 κιλών πλαστικών σκουπιδιών κατά μέσο όρο από τις παραλίες του Νησιού του Πάσχα, η 22χρονη Kina Paoa Kannegiesser μεταφέρει τα υλικά στο εργαστήριο του σπιτιού της στην πρωτεύουσα Χάνγκα Ρόα. Εκεί, λιώνει το πλαστικό και το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει πλαστικές μινιατούρες των Μοάι, των εμβληματικών πέτρινων αγαλμάτων του νησιού. Αυτές τις πωλεί σε κρουαζιερόπλοια, βοηθώντας να μειωθεί η πλαστική μόλυνση στο νησί.
Το εργοστάσιο ανακύκλωσης Orito, που βρίσκεται στους λόφους πάνω από τη Χάνγκα Ρόα, δέχεται μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών από τις περιπολίες καθαρισμού των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, εκατοντάδες κάτοικοι αφιέρωσαν μήνες στο να καθαρίσουν τις παραλίες, αφαιρώντας περίπου 11 τόνους απορριμμάτων. Στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, τα πλαστικά συχνά φέρουν ετικέτες που αποκαλύπτουν την προέλευσή τους, όπως από αλιευτικές επιχειρήσεις της Χιλής και της Νέας Ζηλανδίας.

Παρά τις προσπάθειες ανακύκλωσης, το πρόβλημα της πλαστικής μόλυνσης συνεχίζει να μεγαλώνει. Μελέτες έχουν υπολογίσει ότι καθημερινά φτάνουν στις ακτές του Νησιού του Πάσχα 4,4 εκατομμύρια κομμάτια σκουπιδιών, προερχόμενα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Οι κάτοικοι και οι αρχές του νησιού ανησυχούν για τις συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης στην τοπική θαλάσσια ζωή και στην υγεία των κατοίκων. Η κυβέρνηση της Χιλής προσπαθεί να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινότητες και τις αλιευτικές επιχειρήσεις για να μειώσει την εκπομπή πλαστικών στις θάλασσες.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις