Αρχική Εργασιακά Νεφελούδης: Απόφαση σταθμός για τους εργαζόμενους στα καταστήματα φαστ φουντ

Νεφελούδης: Απόφαση σταθμός για τους εργαζόμενους στα καταστήματα φαστ φουντ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην ιστορική απόφαση για τα ταχυφαγεία και τους ντελιβεράδες που οδηγεί σε αύξηση του μισθού τους αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.

«Δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην καταργηθεί η μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ ώστε να μπορούν να προσφεύγουν και οι εργαζόμενοι. Προσέφυγαν έτσι τα σωματεία επισιτισμού και των ντελιβαρίδων και συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο μισθολογικής αμοιβής από 586 στα 667. Η μισθολογική αυτή αύξηση είναι πολύ σημαντική για πρώτο βήμα. Η απόφαση είναι άμεσα εφαρμοστέα» εξήγησε ο κ. Νεφελούδης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε ότι «έχουν ήδη εφαρμοστεί οι πρώτες κλαδικές συμβάσεις που έγιναν υποχρεωτικές στις 31.08.2018. Ο εργοδότης από τη στιγμή που θα γίνει ΦΕΚ, η υποχρεωτικότητα είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει διότι μετά γίνονται έλεγχοι».

Όπως πρόσθεσε, από 01.02.2019 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της απόφασης της υπουργού Εργασίας, το τέλος του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα εκτιμηθεί το ύψος του στην πορεία. Εκεί όπου από 586 οι μισθοί πάνε στα 700 με βάση στις κλαδικές συμβάσεις, υπάρχουν «πανηγύρια». «Όλες οι μεγάλες επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις που είναι αναρτημένες στο σάιτ του υπ. Εργασίας έχουν καταστήσει το 751 παρωχημένο». Εκκρεμούν 191 εκ. για τις συντάξεις τα οποία έχουν προϋπολογιστεί και θα δοθούν.

“Δεν μπορεί η υποκρισία να αποτελεί το βασικό όπλο της πολιτικής αντιπαράθεσης”

«Δεν μπορεί η υποκρισία να αποτελεί το βασικό όπλο της πολιτικής αντιπαράθεσης» τόνισε ο κ. Νεφελούδης αναφορικα με την αντιπαράθεση του δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» με τον υπουργό Άμυνας. Όπως ανέφερε ο κ. Νεφελούδης «περιμένουμε την εξέλιξη της έρευνας που κάνουμε σαν πειθαρχικό του Υπουργείου Εργασίας σε βάρος του Διευθυντή του Φιλελεύθερου, τον κ. Λάμψια. Είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος ο κ. Λάμψιας».

«Έχει πάει στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης για δύο λόγους: για αργομισθία, διότι δεν εμφανίζεται στην υπηρεσία του και για άσκηση ιδιωτικού έργου για αμοιβή χωρίς άδεια. Διενεργείται ΕΔΕ με ειδικό ανακριτή εδώ και καιρό. Δεν μπορεί η υποκρισία να αποτελεί το βασικό όπλο της πολιτικής αντιπαράθεσης». Δεν μπορείς να εγκαλείς τους άλλους και να έχεις «εκκρεμότητες» πρόσθεσε κλείνοντας.