Αρχική Δήμοι Μπακογιάννης: Να κάνουμε θεσμικό πλαίσιο παιδικής προστασίας

Μπακογιάννης: Να κάνουμε θεσμικό πλαίσιο παιδικής προστασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θεσμικό πλαίσιο παιδικής προστασίας ζητεί ο Κώστας Μπακογιάννης, που μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου.

«Καμία νομική ή θεσμική σχέση δεν έχει ο δήμος Αθηναίων, αυτό δεν αφορά τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μας αφορά όμως όλους, γιατί είμαστε άνθρωποι. Μας έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που κυριολεκτικά ή μεταφορικά είχαν “αγιοποιηθεί” τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι πώς θα ξεπεράσουμε αυτά τα συναισθήματα και θα διασφαλίσουμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι όλα τα παιδιά που βρίσκονται στις δομές της Κιβωτού θα είναι καλά και ασφαλή. Και δεύτερον, πώς αυτό δεν θα ξαναγίνει. Γιατί το χειρότερο που μπορούμε να πάθουμε είναι να το ζήσουμε για 2-3 μέρες και μετά η προσοχή μας να στραφεί αλλού και τα παιδιά να μείνουν ξεχασμένα, είτε αυτά είτε παιδιά από άλλες δομές. Είναι σημαντικό το θεσμικό πλαίσιο, να γίνονται οι έλεγχοι, να γίνονται συστηματικά, τακτικά, να γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι», ανέφερε αρχικά.

«Εμείς στον ΚΕΑΔΑ -στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων- έχουμε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, πιστοποιημένους και εκπαιδευμένους. Δεν έχουμε διάθεση να βγάλουμε “την ουρά μας απέξω”. Δεν είναι ευθύνη του δήμου η λειτουργία των δομών. Κάποια στιγμή ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι σημαντικό το θεσμικό πλαίσιο», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.

«Χρειάζεται συνολική εξυγίανση αυτών των δομών», τόνισε η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.