Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα σημαντικά μέτρα που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις διύλισης και άλλες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα για το φορολογικό έτος 2023.

  1. Επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης: Συνεχίζοντας την πορεία από το 2022, θεσπίζεται προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) σε εταιρίες διύλισης βασισμένη στα πλεονάζοντα κέρδη τους για το 2023. Η συνεισφορά αυτή θα είναι ισοδύναμη με το 33% των φορολογητέων κερδών του 2023 που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018-2021, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854. Οι εταιρίες θα πρέπει να βεβαιώσουν αυτή τη συνεισφορά στις δηλώσεις τους για το 2024, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται κυρίως για τη στήριξη συνταξιούχων και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.
  2. Μονιμοποίηση Μειωμένων Συντελεστών ΦΠΑ: Από 1η Ιανουαρίου 2024, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν πλέον μονιμοποιηθεί για τα ταξί και την παράδοση καφέ σε μορφή take away και delivery. Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής ισχύει για καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που προσφέρονται στην εστίαση, καθώς και για τα μη αλκοολούχα ποτά που παραδίδονται (take away και delivery). Από 1η Ιουλίου 2024, ο συντελεστής ΦΠΑ στα ταξί θα μειωθεί από 24% σε 13%, με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι αυτά τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να παράσχουν οικονομική ανάκαμψη και στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τηρώντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας σε μια περίοδο που οικονομίες σε ολόκληρη την ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις