Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία -Tι είπε για Ερντογάν και...

Μητσοτάκης: Τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία -Tι είπε για Ερντογάν και εκλογές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ΕΡΤ, άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε για όλους και για όλα από το Μουσείο της Ακρόπολης. Από τα ελληνοτουρκικά και τις πρόωρες εκλογές, μέχρι την ακρίβεια και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

“Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι το κλίμα στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν καλό και προσδοκούσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη τις εντάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν ήρεμες, ακολούθησε κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου “κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή», την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Erdogan, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά συνέπεια η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα πρόκλησης και έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2019 η γειτονική χώρα υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές γεγονός, έναν πόλεμο και το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά, είπε, έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών.