Αρχική Οικονομία Μειώθηκαν κατά 61% οι κενές θέσεις εργασίας

Μειώθηκαν κατά 61% οι κενές θέσεις εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σαν «στρείδι» έχει κλείσει η ελληνική αγορά εργασίας λόγω της αβεβαιότητάς προς έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά τα χθεσινά στοιχεία για την ανεργία – που έδειξαν πως τον Ιούνιο αναρριχήθηκε στο 18,3% από 14,3% το Μάρτιο – η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε σήμερα το τριμηνιαίο δελτίο τύπου για τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο 2020.

Σκοπός της εν λόγω έρευνας είναι η τριμηνιαία καταγραφή των κενών θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον δηλαδή στις κενές θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2020 κατέγραψε μείωση κατά 61% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019.

Πιο απλά οι προς κάλυψη θέσεις εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο 2020 ήταν 5.594 όταν οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο 2019 ήταν 14.343 !

Κενή θέση εργασίας θεωρείται από την ΕΛΣΤΑΤ μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο άμεσο /εγγύς μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς.

Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση, το προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές εσωτερικές, καθώς και οι μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού σε μια επιχείρηση.