Αρχική Οικονομία Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Έτσι επετεύχθη η μονιμοποίησή του

Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά: Έτσι επετεύχθη η μονιμοποίησή του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σημαντική οικονομική ανάσα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου φέρνει η απόφαση για μονιμοποίηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ σε όλη τη διάρκεια της παραμονής κέντρων υποδοχής μεταναστών σε αυτά.

Οι συντονισμένες κινήσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σε συνεργασία με με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έφεραν αποτέλεσμα και θέτουν τις βάσεις έτσι ώστε, η Χίος, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος και η Λέρος να βαδίσουν τους επόμενους μήνες στον δρόμο της ανάπτυξης και αφήνοντας πίσω την πανδημία αλλά και τις δύσκολες μέρες της μεταναστευτικής κρίσης.

Η σημαντική αυτή «ανάσα» ήρθε έξι χρόνια μετά την ψήφιση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και του 3ου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και μετά από την επιτυχή διαχείριση του ζητήματος και από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε σχετικά:

Με την συμφωνία στο Eurogroup για την μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου που επηρεάζονται από την μεταναστευτική κρίση, δίνεται επιτέλους μια οριστική λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα που είχε προκαλέσει η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να τον καταργήσει.

Μία λύση που σε συνδυασμό με τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στα 5 αυτά νησιά που για αρκετά χρόνια σήκωσαν δυσανάλογο βάρος. Η Κυβέρνηση εκπληρώνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις δεσμεύσεις της προς τις νησιωτικές κοινωνίες“.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά αποτελούσε μέχρι πρότινος μία ελάφρυνση που κρατούσε μόλις έξι μήνες, ως μέτρο ανακούφισης από την μεταναστευτική κρίση. Στο πέρας του 6μήνου η χώρα μας έπρεπε να ζητήσει την έγκριση των Θεσμών προκειμένου να λάβει μία ακόμα παράταση έξι μηνών, αναγνωρίζοντας το βάρος που σήκωναν στις πλάτες τους οι νησιώτες.