Αρχική Ελλάδα Μεγάλη επιτυχία ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής: Εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών – Σχεδίαζαν χτυπήματα στην...

Μεγάλη επιτυχία ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής: Εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών – Σχεδίαζαν χτυπήματα στην Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξαρθρώνοντας δίκτυο τρομοκρατών που δρούσαν με καθοδήγηση από το εξωτερικό σχεδιάζοντας χτυπήματα κατά επιλεγμένων εμβληματικών στόχων στην Ελλάδα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να επισημαίνει, ότι «η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

Γιάννης Νάκος

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό μετά από συντονισμένες  ενέργειες της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στο δίκτυο μετείχαν δύο αλλοδαποί, 29 και 27 ετών, πακιστανικής καταγωγής που μέσω εφαρμογών σχεδίαζαν τις δράσεις τους.

Στόχος τους ήταν ένα εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή που λειτουργεί όμως ως συναγωγή γεγονός που αναδεικνύει τη σημαντικότητά του και το πλήγμα που θα επιτύγχαναν αν δεν υπήρχε άμεση παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.

Από το Πακιστάν οι συλληφθέντες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες είναι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που ετοίμαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργούσε και ως άτυπος χώρος συνέλευσης Εβραίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έφτασαν στην ΕΥΠ αποσπασματικές πληροφορίες για τους τρομοκράτες. Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κατάφεραν να συνθέσουν «τα κομμάτια του παζλ», με αποτέλεσμα να χαρτογραφήσουν τον τρομοκρατικό πυρήνα διεθνούς τρομοκρατίας.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι τα άτομα προέβαιναν σε στρατολογήσεις άλλων ατόμων, προκειμένου να προβούν σε ανθρωποκτονίες και ρίψεις εκρηκτικών με απώτερο σκοπό όπως αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ στο «Μ» «Να προκαλέσουν μαζικά πλήγματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ προχωρά όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο «Μ» με «εντατικό ρυθμό» τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Σε βάρος ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθώς και υποκίνηση για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Η επιχείρηση στην Κύπρο που εξαρθρώθηκε

Η επίθεση που σχεδιαζόταν θυμίζει μία αντίστοιχη επιχείρηση των Κυπριακών Αρχών, τον Οκτώβριο του 2021, να εξαρθρώσουν αντίστοιχο τρομοκρατικό χτύπημα. Τότε είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί που είχαν άμεση σχέση με έναν Αζέρο. Στόχος ήταν ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας Ισραηλινής καταγωγής. Η πλευρά του Ιράν είχε αναφέρει ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού δικτύου

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

-είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,

-είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,

-είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,

Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οπως τόνισε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Tα 3 κρίσιμα ερωτήματα

Κρίσιμης σημασίας αποτελεί το γεγονός πως στην υπόθεση «πλανώνται» έως και αυτή τη στιγμή τρία κρίσιμα ερωτήματα.

Πρώτον: Υπήρχε ενημέρωση για επίθεση με στόχο την Πρεσβεία του Ισραήλ; Και εάν ναι ποια είναι τα μέτρα για την περεταίρω ενίσχυσή της στο άμεσο μέλλον; Θα αναβαθμιστεί τόσο η προσωπική φρουρά του Ισραηλινού Πρέσβη σε συνεργασία με την Μοσάντ και τί αντίκτυπο θα έχει αυτό στο αίσθημα συνεργασίας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το Ισραήλ ταλανίζεται από πολιτική αστάθεια;

Δεύτερον: Ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία η οποία αποτελεί κυρίως ερώτημα προς διασταύρωση στο αρμόδιο Υπουργείο. Γνώριζε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική για σχέδιο επίθεσης στη «Πλατεία Συντάγματος και σε σταθμό του Μετρό»;

Τρίτον: Εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και της Τουρκίας; Ερώτημα για σκέψη, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τη χείρα φιλίας από τη γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα.

Η ανάρτηση Θεοδωρικάκου

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Υπ.Προστασίας του Πολίτη, Τ.Θεοδωρικάκος, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Τέλος ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε, ότι: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας.»