Σάββατο, Φεβρουάριος 4, 2023
Αρχική Οικονομία Mεγάλα πρόστιμα για μη τήρηση βιβλίων και πειραγμένες ταμειακές

Mεγάλα πρόστιμα για μη τήρηση βιβλίων και πειραγμένες ταμειακές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ για όσους φοροδιαφεύγουν μέσω «πειραγμένων» ταμειακών και δεν τηρούν ή δεν ενημερώνουν τα λογιστικά βιβλία. Ποιοι παραβάτες κινδυνεύουν με «λουκέτο» έως 20 μήνες.

Ταμειακές μηχανές – μαϊμού που εκδίδουν απλά χαρτάκια που μοιάζουν με αποδείξεις, παράνομα λογισμικά που «πειράζουν» τους φορολογικούς μηχανισμούς και σβήνουν συναλλαγές και ημερήσιους τζίρους, αλλά και έκδοση δελτίων παραγγελίας χωρίς να κόβονται στη συνέχεια οι νόμιμες αποδείξεις είναι τα πιο συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι μέσω ταμειακών για να φοροδιαφεύγουν και να βάζουν στην τσέπη τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τους πελάτες τους.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρώντας να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή μέσω πειραγμένων ταμειακών μηχανών επιστρατεύει πρόστιμα – φωτιά και λουκέτα στις επιχειρήσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τους 20 μήνες, κλειδώνοντας παράλληλα τους ΑΦΜ των παραβατών.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο φορολογικό νομοσχέδιο το ποινολόγιο της Εφορίας γίνεται αυστηρότερο για όσους πειράζουν στις ταμειακές αλλά και όσους δεν τηρούν ή δεν ενημερώνουν τα λογιστικά βιβλία.