Με 158 «ναι» ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο – Δεν πέρασε η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές

Το νομοσχέδιο «πέρασε» από την Ολομέλεια με 158 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 6 βουλευτές που δήλωσαν παρόντες – Απορρίφθηκε η τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους ομογενείς οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το νομοσχέδιο «πέρασε» από την Ολομέλεια με 158 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 6 βουλευτές που δήλωσαν παρόντες.

Του νομοσχεδίου υπερμύνθηκε η Υπουργός ΕσωτερικώνΝίκη Κεραμέως, απαντώντας στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία στο κλείσιμο των τριήμερων εργασιών της Βουλή για την επιστολική ψήφο, λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, το νομοσχέδιο εμπεριέχει πολλές από τις προτάσεις που τέθηκαν κατά τη διαβούλευση και έχουν ληφθεί όλες οι βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν διεθνώς, καθώς και οι πρόνοιες για να διασφαλισθεί η επιστολική ψήφος.

«Να προσφέρεται σε όλους τους Έλληνες ή να υπάρξουν περιορισμοί; Γιατί να περιορίσουμε κατηγορίες ανθρώπων, γιατί να βάλουμε στεγανά και όρια; Η επιστολική ψήφος δεν είναι πανάκεια, αλλά θα εξαντλήσουμε θεσμικά “εργαλεία” για να την περιορίσουμε για όλους εκείνους που θέλουν να ψηφίσουν αλλά για πρακτικους λόγους, όπως για παράδειγμα οι εποχικοί υπάλληλοι, που αντικειμενικά δεν μπορούν να ψηφίσουν», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαρακτήρισε ως «προσχηματική» τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επιστολική ψήφο των ομογενών, καθώς άλλαξαν στάση όταν τέθηκε θέμα επέκτασης και στις εθνικές εκλογές.

«Μην εμποδίζεται με τους περιορισμούς σας τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη», είχε τονίσει η κυρία Κεραμέως, επικαλούμενη αντίστοιχη δήλωση του ΠΑΣΟΚ του 2019.

«Έχουμε μία ιστορική ευθύνη και ευκαιρία, λογοδοτούμε απένταντι στους πολίτες», κατέληξε η Υπουργός Εσωτερικών, σημειώντας πως «η Πολιτεία πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας δικαίωμα επιστολικής ψήφου».

Επιπλέον, δεσμεύθηκε να επαναφέρει την τροπολογία της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και ο ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή (24/01) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απορρίφθηκε η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές

Ωστόσοαπορρίφθηκε η τροπολογία που αφορά την επέκταση της επιστολικής ψήφου αφού απαιτείτο τα 2/3 του κοινοβουλίου, δηλαδή η θετική ψήφος 200 βουλευτών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις