ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η λογική λέει πως οι πιο αυστηροί περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, που ισχύουν από σήμερα, δίνουν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση για να σταματήσει την αντίστροφη μέτρηση προς ένα καθολικό lockdown.

Ταυτόχρονα εξυπηρετείται η τριπλή προτεραιότητα της προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και της καλύτερης -κατά το δυνατόν- λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης.

Είναι σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και τα προσεχή εικοτετράωρα θα ξεκινήσει μια ιδιότυπη μάχη με τον χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση όπως υπογραμμίζεται συνεχώς, η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι στατική και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.

Γεωγραφικά, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η κατάσταση είναι αμετάβλητη και διατηρείται το πλέγμα των μέτρων τέθηκαν σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις «κόκκινες» περιοχές αλλά αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές ακόμη, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται «κόκκινες».

Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν στην Αττική είναι απόρροια της ανησυχητικής εικόνας που παρουσιάζει η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου καταγράφεται γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις ζώνες, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα νέα μέτρα

Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι χθες είχαν ανοίξει θα συνεχιστεί αμιγώς με τη μέθοδο του click away.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Εξαιρούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, όταν θα αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύει έως τις 5:00 το πρωί.

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.Τα μέτρα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου στις 6:00 ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.