Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Κατώτατος μισθός: Στις 27 Μαρτίου η ανακοίνωση της αύξησης του

Κατώτατος μισθός, στις 27 Μαρτίου η ανακοίνωση της αύξησης του

«Κλείδωσε» οριστικά για τις 27 Μαρτίου η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατος μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γνωστοποιήσει ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή 22 Μαρτίου. Ωστόσο, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες άλλαξε τον κεντρικό προγραμματισμό, οδηγώντας στη μετάθεση του υπουργικού συμβουλίου για πέντε ημέρες αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση στην οποία προχωρά η Κυβέρνηση. Από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, σε 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και, από τον Απρίλιο του 2023, έφτασε τα 780 ευρώ.

Που κάθεται η «μπίλια» της αύξησης

H πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών έχουν ξεκαθαρίσει πως ο νέος κατώτατος θα έχει…μπροστά τον αριθμό 8. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία των ζυμώσεων και των διαβουλεύσεων των κοινωνικών εταίρων είναι σε εξέλιξη και το σενάριο που βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο του τραπεζιού προβλέπει αύξηση του κατώτατου κατά περίπου 50 ευρώ.

Σε αυτό το ενδεχόμενο ο νέος κατώτατος θα ξεπεράσει τα 820 ευρω.  Αν, για παράδειγμα, από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός αυξηθεί από τα 780 ευρώ μικτά που είναι σήμερα στα 823 ευρώ μικτά, τότε οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων που πληρώνονται με τις κατώτατες απολαβές θα «κλειδώσουν» στα 700 ευρώ και το..κοντέρ της αύξησης θα γράψει ποσοστό 5,5%.

Αυξάνονται 19 επιδόματα λόγω κατώτατου 

Αξίζει να επισημανθεί, επίσης, ότι η αύξηση στον κατώτατο δεν επηρεάζει μόνο το εισόδημα περίπου 600.000 εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, συμπαρασύρει και 19 επιδόματα. Η πρώτη και βασικότερη παροχή που ενισχύεται είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Αν για παράδειγμα ο νέος κατώτατος φτάσει τα 830 ευρω, τότε το επίδομα θα αγγίξει τα 509 ευρώ (σήμερα είναι 479 ευρώ).

Σημαντική ανάσα θα δώσουν και οι λεγόμενες “τριετίες”, καθώς όσοι έχουν συμπληρώσει μέσα στο τρέχον έτος θα δουν σημαντική βελτίωση στο μηνιαίο εισόδημα τους. Για παράδειγμα με κατώτατο στα 830 ευρώ, το επίδομα τριετιών αυξάνεται στα 83 ευρώ για την 1η τριετία (προσαύξηση 10%) και στα 166 ευρώ για την 2η τριετία (προσαύξηση 20%). Με τρεις τριετίες η προσαύξηση εκτοξεύεται στα 249 ευρώ και οι αποδοχές μπορούν να φτάσουν τα 1.079 ευρώ.

flash.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Νέα Δημοκρατία: «Ο Κασσελάκης ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες»

Με αφορμή την ανάρτηση του κ.Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής...

Στενεύουν τα περιθώρια για την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με το Politico, οι φιλελεύθεροι της ΕΕ καταρρέουν και...

Κινεζικός πύραυλος έπεσε πάνω σε σπίτια μετά την εκτόξευση του (βίντεο)

Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά ένα τηλεσκόπιο ακτίνων X...

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η νέα Σταδίου: Τα projects που αλλάζουν όψη στην Αττική

Η Σταδίου στην Αθήνα, ένας ιστορικός δρόμος που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, τώρα βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης και ανακαίνισης....

Αλλαγή καιρού: Επικείμενες καταιγίδες Πέμπτη και Παρασκευή

Η θερμοκρασία στην Αττική έχει πέσει κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, και αναμένονται καταιγίδες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Μετά τις υψηλές...

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το 60%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αφορούν...

Άνοδος στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης

Η μικρή πτώση που υπήρξε μετά το Πάσχα δεν ήταν για πολύ, μιας και τις τελευταίες 12 ημέρες υπάρχει μια σταθερή άνοδος στις ...