Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Κανάρια νησιά: Το νησάκι El Hierro δείχνει το δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας

Κανάρια νησιά: Το νησάκι El Hierro δείχνει το δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας

Το μικρότερο από τα Κανάρια Νησιά πέτυχε το ρεκόρ να χρησιμοποιεί μόνο αιολική και υδάτινη ενέργεια για 28 συνεχόμενες ημέρες

Το El Hierro, το μικρότερο από τα Κανάρια Νησιά, είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο που έχει λειτουργήσει για 28 συνεχόμενες ημέρες μόνο με αιολική και υδάτινη ενέργεια.

Ανακηρυγμένο από την UNESCO σε Παγκόσμιο Αποθεματικό Βιόσφαιρας και Γεωπάρκο, το ηφαιστειακό νησί ηλικίας 1,1 εκατομμυρίου ετών βρίσκεται σε πορεία προς την ενεργειακή αυτάρκεια κατά 100% μέσω καθαρών, ανανεώσιμων πηγών.

Οι 10.000 κάτοικοί του και η τοπική κυβέρνηση είναι εξίσου αφοσιωμένοι στη βιωσιμότητα του νησιού.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Gorona del Viento, με εγκατεστημένη αιολική ισχύ 11,5 MW, είναι η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.

Συνδυάζει την αιολική παραγωγή με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί μέρος της ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο για την άντληση νερού σε μια δεξαμενή , ώστε να μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση των υδροστροβίλων και την αξιοποίηση στο έπακρο τωνανανεώσιμων πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αργότερα

Η ανανεώσιμη ενέργεια αυξάνεται από το 2015

Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του El Hierro θυμούνται μια ξηρασία που έπληξε το νησί το 1948, όταν τα πλοία που επρόκειτο να παραδώσουν νερό προσπέρασαν το νησί επειδή ήταν “πολύ μικρό και πολύ μακριά”. Έκτοτε, έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την αυτάρκεια και τη μη ανάγκη εξάρτησης από εξωτερική βοήθεια για τη βιωσιμότητα.

Το πρώτο συνεχόμενο χρονικό διάστημα που το El Hierro χρησιμοποίησε μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν στις 9 Αυγούστου 2015, όταν ολόκληρο το νησί πέρασε δύο ώρες λειτουργώντας μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ήταν ένα επίτευγμα που γεννήθηκε από ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του 1996 για την εξασφάλιση ενός βελτιωμένου επιπέδου και ποιότητας ζωής για τον πληθυσμό και τη διατήρηση των φυσικών περιοχών.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Gorona del Viento άρχισε να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε αποτελεί βασική εγκατάσταση για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν τεθεί σε λειτουργία το 2014, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν μόνο το 2,2 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο El Hierro.

Στις 25 Ιανουαρίου 2018 και για 18 συνεχόμενες ημέρες, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής El Hierro κατάφερε να καλύψει το σύνολο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού. Έκτοτε, ο κόσμος παρακολούθησε το μικροσκοπικό νησί του Ατλαντικού να συνεχίζει να αποδεικνύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν βιώσιμη λύση για όσους ζουν σε απομονωμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Κάθε κέρδος που προκύπτει από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διοχετεύεται πίσω στη δημιουργία αποδοτικότερων συστημάτων διανομής νερού, ηλιακών συλλεκτών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Πατέρας μαθήτριας «εισέβαλε» σε σχολείο και επιτέθηκε σε καθηγητή

Πατέρας μαθήτριας «εισέβαλε» σε σχολείο και επιτέθηκε σε καθηγητή Νέο...

Παύλος Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν ποινικό κώδικα που ήταν χαρά του εγκληματία»

Παύλος Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν ποινικό...

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές σε ΙΚΑ, Δημόσιο,...

Αρνείται να κάνει τεστ DNA ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός», τι λέει για τα περί αιμομιξίας

Αρνείται να κάνει τεστ DNA ο 45χρονος «παλαιοχριστιανός», τι...

Ενημερωτικό Δελτίο

Γιατί δεν νιώθουμε την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η Γη – Η επιστημονική εξήγηση

Γιατί δεν νιώθουμε την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η Γη – Η επιστημονική εξήγηση Επισημαίνεται ότι κίνηση της Γης είναι σχετικά ομαλή, αν και επιβραδύνεται...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Σε φέρνει κοντά ακόμη και στους αγαπημένους που έχουν φύγει από τη ζωή

Τεχνητή Νοημοσύνη: Σε φέρνει κοντά ακόμη και στους αγαπημένους που έχουν φύγει από τη ζωή Πόσοι έχουν ευχηθεί να μπορούσαν να ακούσουν ξανά τη φωνή των...

Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει και αντικαθίσταται με βλάστηση

Ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει και αντικαθίσταται με βλάστηση Εκτιμάται ότι περισσότερα από 28.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 1,6% του στρώματος πάγου και των παγετώνων της Γροιλανδίας έχουν λιώσει...

Μετέωρα: Ένα μοναδικό παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο μεταξύ ουρανού και γης

Μετέωρα: Ένα μοναδικό παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο μεταξύ ουρανού και γης  Μεταξύ ουρανού και γης, αποτελώντας ένα μοναδικό παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο, οι βραχώδεις σχηματισμοί που σε...