Αρχική Υπουργεία Καμμένος: Κοινό όραμα Ελλάδας-Αιγύπτου να δημιουργήσουν άξονα σταθερότητας στη Μεσόγειο

Καμμένος: Κοινό όραμα Ελλάδας-Αιγύπτου να δημιουργήσουν άξονα σταθερότητας στη Μεσόγειο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Κάιρο, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

O υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ηγέτη Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της Αμυντικής Έκθεσης της Αιγύπτου «EDEX 2018», μιλώντας για το κοινό όραμα των δύο χωρών να δημιουργήσουν έναν άξονα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, είναι από τους πρωταγωνιστές της κτισίματος αυτής της συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τις πολύ σημαντικές συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει δύο ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, καθώς «η μία εταιρεία προμηθεύει τον αιγυπτιακό στρατό με νυκτερινής όρασης διόπτρες. Και η άλλη εταιρεία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για τη φύλαξη των συνόρων με τη Λιβύη. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στην αμυντική συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας».

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ηγετικό ρόλο που αποκτά η Αίγυπτος όλο και περισσότερο στον αραβικό κόσμο, γεγονός που αποκτά «πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, που με την Αίγυπτο έχουνε κοινή οικονομική ζώνη». «Και στο μέλλον» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε κτίσουμε και αμυντικές συμφωνίες, μαζί με τις ενεργειακές συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση των σχέσεων αυτών και οι οποίες θα διασφαλίσουν στην περιοχή έναν άξονα σταθερότητας», τονίζοντας ότι «σε ένα περιβάλλον που καταρρέει, οι δύο χώρες αναλαμβάνουν πλέον τον ιστορικό τους ρόλο, μαζί, στενά συνεργαζόμενες, για να κτίσουν το αύριο της ευρύτερης περιοχής».

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξύμνησε το ρόλο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου.