“Πέφτουν” οι υπογραφές για την απόκτηση 18 αεροσκαφών τύπου Rafale, τα θα φτάσουν από την Γαλλία στην Ελλάδα μέσα στο 2021.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε χθες:

«Τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, περιέγραψα με σαφήνεια μια εθνική ασπίδα για την Ελλάδα. Με νέο εξοπλισμό, νέο προσωπικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι σε λίγες μέρες υπογράφεται εδώ στην Αθήνα η συμφωνία για 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, τα οποία θα αποκτήσουμε εντός του 2021 από τη Γαλλία».

H απόκτηση των 18 αεροσκαφών τύπου Rafale είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα από το 2009, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Αύριο η ενημέρωση για την αγορά

Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη (17/12) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για το πρόγραμμα αγοράς εκτιμώμενου κόστους 2,5 δισ. ευρώ.

«Ποτέ ξανά ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα μας, όπως έχω δεσμευτεί, θα αποκτήσει επίσης νέες φρεγάτες, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, drones, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16. Θα ανανεωθεί ο οπλισμός του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ σε βάθος πενταετίας, όπως έχω δεσμευτεί, το έμψυχο δυναμικό όλων των κλάδων θα ενισχυθεί με 15.000 επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων, όπως και με νέους αξιωματικούς».

Τα Rafale

Το πρώτο Rafale αναμένεται να δοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τον Ιούνιου του 2021. Μάλιστα, από το β’ εξάμηνο του 2021, κάθε μήνα θα προγραμματίζεται η παραλαβή ενός Rafale, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2021 να έχουν ενταχθεί στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας έξι μεταχειρισμένα Rafale.

Μέσα στο 2022 αναμένεται να παραληφθούν και τα άλλα 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη. Ειδικότερα, έξι από τα μαχητικά θα είναι επίσης ελαφρώς μεταχειρισμένα και τα υπόλοιπα καινούργια.