Αρχική Ελλάδα ΙΟΒΕ: 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές δηλώνει πως «μόλις τα βγάζει πέρα»

ΙΟΒΕ: 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές δηλώνει πως «μόλις τα βγάζει πέρα»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές στη Ευρώπη ήταν οι Έλληνες τον Μάιο σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Η επίδοση αυτή αποτυπώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Έλληνες καταναλωτές τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στη 12η θέση με τους πιο απαισιόδοξους καταναλωτές, τον Απρίλιο βρέθηκαν στην πέμπτη θέση και τον Μάιο στη δεύτερη θέση.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε οριακή υποχώρηση τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις –33,0 (από –32,6) μονάδες. Αυτό το επίπεδο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ότι πριν ένα έτος (-29,5 μονάδες). Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις – 19,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -18,8 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προηγούμενους 12 μήνες έδειξε πως το 35% των νοικοκυριών διαπίστωσε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 9% θεώρησε πως επήλθε μικρή βελτίωση. 

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες έδειξαν πως το 56% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% προβλέπει μικρή βελτίωση.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ανήλθε στο 64%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε οριακά στο 11% το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

O δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές δωδεκάμηνο παρουσίασε οριακή πτώση τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -43,2 (από -42,0) μονάδες. Το 77% των καταναλωτών σταθερά προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 10% το οποίο αναμένει σταθερότητα.

H πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) ενισχύθηκε ήπια, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -45,1, από -47,6 μονάδες τον Απρίλιο. Το 57% των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 4% αναμένει το αντίθετο.

Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε ελαφρώς τον Μάιο. Το 84% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 14% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.

δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε μικρή αύξηση τον Μάιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 88%, με το 3% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες, παρουσίασε αισθητή υποχώρηση τον Μάιο. Το 30% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 41% αναμένει σταθερότητα.