Αρχική Υπουργεία Οι νέες ρυθμίσεις για τις πολεοδομίες στους δήμους σε συνάντηση Σκουρλέτη με...

Οι νέες ρυθμίσεις για τις πολεοδομίες στους δήμους σε συνάντηση Σκουρλέτη με δημάρχους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το νέο θεσμικό πλαίσιο (ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με το Δομημένο Περιβάλλον) για τη λειτουργία των υπηρεσιών της Πολεοδομίας, με το οποίο διευκολύνεται σημαντικά το έργο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως εκείνων που έχουν την υποχρέωση να παρέχουν υποστήριξη σε όμορους δήμους, συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, με τους δημάρχους: Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, Αλίμου, ΑνδρέαΚονδύλη, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ιωάννη Κωνσταντάτο, Νέας Σμύρνης, Σταύρο Τζουλάκη και Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Με το νέο πλαίσιο δρομολογείται η μεταφορά του πολεοδομικού ελέγχου από τα γραφεία των δήμων στις Περιφέρειες, ενώ δίνεται η δυνατότητα πρόσθετων συνεργειών μεταξύ των δήμων για την υλοποίηση του έργου που απομένει, σε διαδημοτικό επίπεδο, με διαμοιρασμό του κόστους και των λειτουργικών βαρών. Με τις νέες ρυθμίσεις βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών και αίρονται στρεβλώσεις που επιβάρυναν τους δήμους οι οποίοι καλύπτουν ΟΤΑ που δεν διαθέτουν γραφεία πολεοδομίας. Ταυτόχρονα, προσφέρονται επιλογές που λύνουν προβλήματα ελλιπούς στελέχωσης των δήμων.

 

Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί σε προηγούμενη  συνάντηση των ίδιων δημάρχων με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος επεσήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης, όπως και τη σταθερή θέση της για την υποστήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.