«Καυτή» παραμένει η ατζέντα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Κυβέρνηση και δανειστές,  με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» να εντοπίζονται στην αναπροσαρμογή των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά και την πορεία των οικονομικών δαπάνων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, ο το θέμα των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο δεν φαίνεται να..αγχώνει το ελληνικό επιτελείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν κρύβει εκπλήξεις και πρόσθετες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου. Μάλιστα, χθες μετά την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους Θεσμούς, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας τόνιζε ότι τα εργασιακά δεν βρίσκονται στο τραπέζι καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, συνδικαλιστικά “προνόμια”), ενώ μένει να συμφωνηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός αλλά και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων.

Στο δύσκολο σκέλος του ασφαλιστικού οι δύο πλευρές συζητούν για τα έσοδα του υπερταμείου ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και για τη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων.

Αναφορικά, με τις παροχές πρόνοιας και τα οικογενειακά επιδόματα η ελληνική πλευρά αναμένει την απάντηση των δανειστών για την πρότασή της να αυξηθούν κατά 160.000.000 ευρώ οι δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα, με στόχο τη στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού, ποσό το οποίο εγγράφεται άλλωστε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, είναι γνωστή η θέση των δανειστών για αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δικαιούχων τρίτεκτων ή και πολυτεκνικών επιδομάτων. Παράλληλα, οι δανειστές ασκούν πιέσεις και ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για αλλαγή στα κριτήρια και τον τρόπο αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας.

Τα παραπάνω θέματα αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τα στελέχη των Θεσμών.